Skandia eksjuht mõisteti vanglasse

Sirje Rank 26. mai 2006, 00:00

Stockholmi ringkonnakohus mõistis Skandia endise tegevjuhi Lars-Eric Peterssoni kaheks aastaks vangi firma tippjuhtide boonuste omavolilise suurendamise eest nõukogu selja taga, millest juhid panid täiendavalt tasku 262 miljonit Eesti krooni.

Kohus leidis, et Petersson on jämedalt rikkunud omaniku usaldust ning kuritarvitanud oma ametipositsiooni, põhjustades Skandiale märkimisväärset kahju.

Otsus on pretsedenti loov, sest esimest korda on Rootsis nii kõrge tippjuht vastutama pandud rea skandaalide eest, mis õõnestasid usaldust kogu Rootsi ettevõtluskultuuri vastu. Ent tegemist on siiski alles esimese raundiga - Petersson kaebab otsuse edasi.

Teises süüdistuses, et Petersson suurendas omavoliliselt isiklikku pensioni 68 miljoni krooni võrra, kohtus kinnitust ei leidnud ja mõistis ta õigeks. Samuti ei rahuldanud kohus prokuröri taotlust kehtestada Peterssonile ettevõtluskeeld.

Aastast 1997 kuni vallandamiseni 2003. aastal Skandiat juhtinud Lars-Eric Peterssonile on süüdimõistev kohtuotsus väga kõrgelt kukkumine. Üheksakümnendate aastate lõpus oli ta Rootsi majanduselu üks võtmefiguur, kelle käe all sai Skandiast trendikas globaalne säästukontsern. Skandia aktsia kerkis Peterssoni esimese kolme juhiaasta jooksul 1000% ning aastal 1999 valiti ta Stockholmi börsi parimaks tippjuhiks. Täna on Petersson kohtu poolt süüdi mõistetud kurjategija, kes on valinud vabatahtliku eksiili Londoni luksuslinnajaos.

Esimesed praod hakkasid Skandia fassaadi tekkima 2000. aastal. Välja tulid tippjuhtide hiigelboonused, siis järgnesid juhtkonna ja nende lähikondsete luksuskorterite firma kulu renoveerimise skandaalid ning kahtlased tehingud Skandia ja elukindlustusfirmast tütarettevõtte Skandia Liv vahel. 2002. aastal oli Skandia sunnitud suurte kahjudega tagasi tõmbuma USA turult, kus aktsiabuumi päevil edu toonud ärimudel börsimulli lõhkemise järel enam ei toiminud.

Läinud aasta maiks oli firma aktsia kukkunud 83%. Seda 2000. aasta juuni tipptasemelt, mil kontserni turuväärtus oli 29 miljardit USA dollarit. Tänavu juunis lõpetab Stockholmi börs Skandia aktsiatega kauplemise. Nii kaob viimane aktsia, mis on Stockholmi börsil kaubelnud alates börsi avamisest 1863. aastal.

Tänavu peaks kohtu ette jõudma ka firma endine finantsdirektor Ulf Spang, kes samuti Londoni uueks elupaigaks valis. Teda süüdistatakse ligi 10 miljoni dollari ulatuses maksudest kõrvalehiilimises.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing