Skate-pargid ehitati noorte ettevõtmisel

Pille Rõivas 26. mai 2006, 00:00

Rapla noored on soovinud skate-parki juba aastaid. Kuus aastat vana lagunenud vert oli juba praktiliselt sõidukõlbmatu. Noored on vallale igal aastal avaldanud soovi saada skate-park. Lõpuks, eelmise aasta sügisel valmis kauaoodatud skate-park, mis läks maksma 240 000 krooni. Sellest 200 000 krooni taotles Rapla vallavalitsus riigilt.

Pargi atraktsioonid ehitas MTÜ Elamussport, kui ekstreemspordihuvilised noored olid koostöös vallavalitsusega valinud välja sobivad atraktsioonid ja mõelnud läbi nende paigutuse.

Ühe skate-pargi ehitamise initsiaatori, Rapla Vesiroosi gümnaasiumi 16aastase õpilase Martin Maltsari jaoks oli oluline, et vald arvestas noorte soove ning hoolitses rahaliste vahendite eest ja hoidis ehitusel silma peal.

Martin leiab, et kui noored ise soove välja ei ütle ega initsiatiivi üles ei näita, siis ei hakka keegi seda nende eest tegema. "Tuleb oma soovid kuuldavaks teha ja teha koostööd," lausub ta. Tänavatel niisama ringikäimist on nüüd kindlasti vähem kui enne. Ka noorte kogunemispaigana on skate-park hea.

Skate-pargi olemasolu annab MTÜ moodustanud Rapla noortele võimaluse korraldada rula- ja rulluisuvõistlusi. Sel aastal on lisandunud palju aktiivseid uisutajaid. Kui varem uisutas Raplas kümmekond noort, siis praegu on neid vähemalt kolm korda rohkem. "Igas linnas peaks olema skate-park!" ütleb Maltsar.

Rapla vallavalitsuse spordi- ja noorsootööspetsialist Raivo Rebase sõnul on hea, et noored avaldavad oma soove ja on koostööks valmis. Ka Rebane nõustub Martini väitega, et igas asulas peaks olema skate-park. "Miks mitte anda noortele võimalust vaba aja sportlikuks veetmiseks," ütleb Rebane. Ka teised lähedalasuvad linnad tunnevad huvi skate-parkide rajamise vastu, näiteks Kohila ja Märjamaa.

Kaks suve tagasi esitasid Vändra alevi noored rulafännid Vändra alevivalitsusele kirjaliku pöördumise, milles palusid leida neile võimalus oma hobidega tegeleda. Skate-park ja puidust korvpalliplats valmisid mullu. Seni rulatati ja sõideti rulluiskudega postimaja ja kultuurimaja esistel platsidel.

Noored viisid alevivalitsuse ametnikud vanale rulaplatsile. "Nad tegid meile selgeks, et seal ei ole võimalik rulaga sõita, sest see on vana ja vale kattega," räägib Vändra alevivanem Toomas Sonts. Projektijuhtimise võttis üle kohalik jooksuklubi. Projekti kogumaksumus oli

780 167 krooni, PRIAlt saadi 702 150 krooni, ülejäänud summaga toetasid kohalikud eraettevõtted.

"Kõige olulisem ongi noorte enda soov, mis võiks olla ja neile huvi pakkuda, sest muidu me seda ei tea," ütleb Sonts.

Sõidan rulaga ja kunagi ehitasime Keilasse ühe rambi, kuid see lõhuti ära, sest seda ei valvatud.

Linn on lubanud juba mitu aastat skate-pargi teha, kuid pole sellega kuigi kaugele jõudnud. Noortekeskuse juues on miniramp, mida saab kasutada, kuid peab igal aastal parandama.

Noored tahavad ja saavad skate-atraktsioonide rajamisel kõvasti kaasa lüüa. Olen ka ise aidanud ehitada erinevaid objekte. Valve skate-pargis oleks hea, kuna skate-pargid meelitavad kohale ka noori, kes võivad teiste ehitatud asju lõhkuda. Sisepargiga sellist probleemi ei ole.

Mul on siiralt hea meel nähes, et nii mõnigi omavalitsus ponnistab luua noortele vabaaja veetmise kohti. Olgu selleks siis skate-, vabaaja- või miski muu park.

Ja kui juba, siis korralik park, nagu näiteks Raplas, kus on kohta ja ruumi kõigile ekstriimaritele.

Ühe hädise rularambi ehitamine kuhugi väiksesse kõrvaltänavasse lõpeb tavaliselt sellega, et üsna peagi on see lõhutud ja mahajäetud ning võimalustepuudusest vaevatud noorus hängib endiselt kaupluse ees.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing