Tallinna Linnahallis saab jalutada läbi Eesti ajaloo

Ülle Hallik 26. mai 2006, 00:00

Näitus-vaatemäng kujutab endast umbes 50minutilist rännakut läbi aja, kus ka vaatajad kulgevad läbi etenduse ning seda sõna-sõnalises mõttes, liikudes ühest mängupaigast teise, kohtudes erinevate ajastute, paikade, sündmuste ja ajalooliste isikutega.

"Kalevite maa" on lavastaja Raivo Trassi sõnul ainulaadne projekt, mida tema teada kusagil varem tehtud pole. See on otsekui elustunud ajalooõpik, kus noorte näitlejate abiga luuakse vaataja silma ette ehedad pildid nii maad raputanud sõdadest kui ka igapäevaelust rehielamus ja tööstuslinna agulis.

Kaasa saab elada nii esimese vabariigi õitsengule kui ka kommunistliku partei kongressi aplausitormile. Vaataja võib olla tunnistajaks muistse paganliku riituse juures, näha oma silmaga maailma esimese riigilipu, Taani lipu Dannebrogi langemist taevast, kohtuda palgest-palgesse Peeter I ja Karl XII-ga.

Kogu selle umbes 50minutilise ajaloo rännaku aitavad elavaks muuta 150 Tallinna piirkonna õpilasmalevlast, kellest korraga on väljas umbes 60. Lisaks neile vanad kroonikafilmid, heli- ja valgustehnika ning tohutul hulgal igasugust butafooriat.

Näitus-vaatemäng koosneb 12 ajalooetapist, vaataja juhatatakse läbi linnahalli katuseid ja koridore asuvate mänguruumide, kus toimub aktiivne tegevus.

Selle põhirõhk on pandud kindlal kellaajal algavatele seanssidele, kuid kogu eesti lugu elab Trassi sõnul ka seansside vaheaegadel.

Ajalooretke läbinuna peaks vaatajal olema üsna põhjalik ülevaade Eesti ajaloost. Sõnaline osa on üsna tagasihoidlik, kuna idee autori ja 100% eraalgatusliku projekti eestvõtja Sven Vaikmäe mõte on pakkuda Tallinnas peatuvale kruiisituristile või vähe pikemalt peatunule kiirpilku külastatava maa ajalukku. Loomulikult on ajaloorännakule oodatud ka eestlased ise.

Vanuselises plaanis peaks vaatemäng olema nauditav ka kõige pisematele vaatajatele. "Kes kaela kannab ja oma jala peal liigub, leiab midagi vaatamist ikka," arvas Raivo Trass.

Loo stsenaristiks on Lauri Vahtre, kes on üks mainekamaid Eesti ajalugu tutvustavate raamatute ja õpikute autoreid.

"One hour Estory" ideestik sündis ajaloolasel kahasse lavastajaga, vaatemängu kunstnikuks on eeskätt filmi- ja vabaõhusuurprojektide kujundamisega tuntuks saanud Toomas Hõrak. Muide, kaks viimast tegid koostööd teisegi Eesti ajalool põhineva vaatemängu loomisel, kui tõid aastal 1999 Pärnumaal Reiu vabaõhulaval rahva ette Jaan Tätte kirjutatud loo "2000 aastat elu Eestimaal ehk piknik Reiu jõel".

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:39
Otsi:

Ava täpsem otsing