Kaubavahetus Gruusiaga püsib pähklitel

Harry Tuul 29. mai 2006, 00:00

Tallinnas Harku järve ääres puude varjus asub tavaline lao- ja büroohoone, kus tegutseb pähkleid, kuivatatud puuvilju ja seemneid turustav OÜ Germund Hulgi, mille omanik ja juht Aivar Vomm suutis Eesti ja Gruusia kaubakäibe aastaga mitmekordistada. Kui veel 2004. aastal oli riikide kaubavahetus ligi 11 miljonit krooni, siis aasta hiljem juba 48 miljonit.

Nagu paljud head ideed, sai seegi alguse halvast. Nimelt oli 2003./2004. aastal näha, et Türgis on tulemas maapähkliikaldus, mis tõstis toote hinda neli korda, nii et pähkleid tuli müüa odavamalt, kui sisse osteti. Siis otsustasidki julged eestlased pöörata oma pilgu vana sõprusrahva poole nõukogude ajast. Partner Georgian Impex leiti sõjast räsitud Abhaasia piiri äärest Zugdidi linnast, kus igal mehel oli istme all relv.

"Täna ei kanna keegi enam relva," lisab Vomm ja kiidab praegust Gruusia presidenti Mihhail Saakašvilit, kes on toonud rahu ja lootust. Ja kuigi esialgu oli Vommil kahtlusi pähkli kvaliteedi ja kauguse suhtes, osutus tegelik elu palju paremaks.

"Kuna saavutasime nendega väga hea koostöö, siis ostame ära kogu tehase toodangu ja oleme ka eksklusiivne eksportöör Euroopa Liitu," räägib Vomm, tänu kellele sai Georgian Impex eelmisel aastal Gruusia parima eksportija tiitli.

Grusiinid on tema sõnul väga külalislahked, kuid neil on üks viga. "Nad lubavad palju, aga kõik peab lepingus kirjas olema," räägib Vomm.

Tema klientidest tuntuimad on loomulikult kommitootjad Kalev ja Laima, aga pähkleid tarnitakse ka jäätisetsehhidele ning suurematele poekettidele, nagu Selver ja Rimi.

Kuigi Kalevi suhtekorraldusjuhi Ruth Rohti sõnul moodustavad Germundi pähklitarned nende vajadusest väikese osa, on koostöö sujunud hästi.

Selveri ostu- ja turundusdirektori Iivi Saare sõnul kasutavad nad pakendamata pähklitest vaid Germundi tooteid. "Oleme rahul Gruusiast tulevate metsapähklite kvaliteedi ja müügiga," lisas ta.

Ka pähklikuningal on olnud halvemaid aegu, mistõttu mees juba pea kümme aastat kinnisvaraärist eemale hoiab ega mõtlegi Urmas Sõõrumaa eeskujul Gruusias kinnisvara arendama hakata.

Vahetult enne börsikriisi alustatud kinnisvaraäri kukkus raginaga kokku ja ühel päeval oli 200 korteriostja asemel alles vaid üks. Vanu võlgu tasuti veel viis aastat ja pahastele korteriomanikele tulevad rasked ajad siiani mõrudalt meelde.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing