Tänasest on lubatud kodulindude välitingimustes pidamine

Gert D. Hankewitz 29. mai 2006, 10:40

Veterinaar- ja toiduameti peadirektor tühistas täna kodulindude välitingimustes pidamise piirangud, teatas amet.

Kodulindude sööt ja joogivesi tuleb aga jätkuvalt hoida sisetingimustes või varikatuse all, et vältida selle kokkupuudet metslindudega.

“Kuna metslindude ränne on lõppemas, lindude gripi puhangud Euroopa regiooni riikides vaibumas ning Eestis pole senini lindude grippi diagnoositud, on seoses riski vähenemisega põhjendatud siiani kehtinud ranged piirangud kodulindude pidamisele tühistada”, ütles veterinaar- ja toiduameti peadirektor Ago Pärtel.

Veterinaar- ja toiduamet kehtestas piirangud kodulindude välitingimustes pidamisele selle aasta 15.veebruaril, et vältida lindude gripi kandumist metslindudelt kodulindudele. Lindude välitingimustes pidamise piirangud kehtestasid sarnaselt Eestiga ka enamus Euroopa Liidu liikmesriike.

Veterinaar- ja toiduamet on sel aastal lindude gripi suhtes uurinud ligi 500 lindu.

Linnugripp kuulub eriti ohtlike loomataudide hulka, kuna põhjustab lindude massilist haigestumist, suurt surevust ning ulatuslikku majanduslikku kahju. Haigus on väga nakkav, ägedalt kulgev lindude viirushaigus, mille kliinilised tunnused on raske depressioon, isutus, munatoodangu tunduv vähenemine, harja, lokutite, näopiirkonna turse, täppverevalumid limaskestadel ning äkksurm. Lindude gripile on vastuvõtlikud kõik kodu- ja uluklinnud. Haiguse puhkemisel kehtestatakse karantiin, haiged ja haiguskahtlased linnud tapetakse ja hävitatakse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing