Eesti Ehitus tõusis rekordtasemeni

Raivo Sormunen 31. mai 2006, 00:00

Üleüldise positiivse fooni taustal tõusis Eesti Ehituse aktsia eile oma lühikese börsiajaloo kõrgeima hinnatasemeni. Kuuenda börsipäeva sulgemishinnaks jäi 6,30 eurot (98,57 krooni) ja tõusuprotsendiks 1,6.

Kauplemissessiooni ajal käis aktsia ära ka 6,37 euro (99,67 krooni) tasemel. Võrreldes aktsia esmaemissioonihinnaga (IPO) on edasi liigutud juba kümnendiku võrra.

Pärast möödunud nädalal toimunud negatiivset surutist on Tallinna börsil hakanud domineerima helgem meeleolu. Üheteistkümne tõusva aktsia kohta oli Tallinna börsil eile vaid kolm langevat väärtpaberit.

Eesti Telekomi 7,5% kukkumine oli ka tegelikult tehnilist laadi, kuna eile ostetud aktsiad ei omanud enam esimest päeva õigust dividendidele. Väärtpaber taandus 121,26 kroonilt 112,19 kroonini ehk peaaegu täpselt 9kroonise dividendimakse võrra.

617 miljoni kroonine päevakäive oli kohaliku börsi ligi kümneaastase ajaloo üks suuremaid, kui mitte kõige suurem. Lõviosa käibest andsid tehingud Merko Ehituse ja Tallinna Vee aktsiatega. Vastavalt 330,1 ja 267,5 miljonit krooni.

Eile kaubeldi viimast päeva Merko Ehituse aktsiatega, mil oli õigus dividendidele.

Tallinna Vee aktsiate viimane dividendiõiguslik kauplemispäev on aga täna.

Eilne Äripäev kirjutas, et osadel välisfondidel on riigi maksuseadustest tulenevalt mõttekas saada pigem tulu kapitalikasvult kui dividendidelt. Seetõttu müüakse aktsiad enne dividendide saamist maha, et hiljem need tagasi osta. Täpsem oleks ehk öelda, et välisinvestor annab oma aktsiad Eesti pankadele nn hoiule ehk osapooled on eelnevalt kokku leppinud, et ühelt kontolt teisele liikunud aktsiad ka hiljem tagasi liiguvad.

Täna avaldab viimase Tallinna börsi ettevõttena oma kvartalitulemused Saku Õlletehas. Esimene kvartal on sesoonsusest tingitult õlletehase jaoks kõige nõrgem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:02

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing