Jooksevkonto ülejääk mõjus turgutavalt

Raivo Sormunen 31. mai 2006, 00:00

Rootsi rekordiline jooksevkonto ülejäägi number aitas eile Rootsi krooni väärtust USA dollari suhtes tõsta pooleteise protsendi võrra.

2006. aasta esimeses kvartalis ulatus Rootsis jooksevkonto ülejääk 58,3 miljardi Rootsi kroonini, teatas Rootsi keskpank eile. Veel kvartal tagasi ulatus parima jooksevkontoga Põhjala riigi ülejääk 38,4 miljardi kroonini.

"Jooksevkonto numbri tähtsus valuuta tugevamaks muutjana on tõusnud viimase paari-kolme kuu jooksul märkimisväärselt ja Rootsi ülejääginumber on väga hea näitaja," ütles Nordea Banki valuutaanalüüsi peastrateeg Elisabeth Andrew. "Inimesed hakkavad Rootsi krooni nägema."

Rootsi kroon liikus eile pärastlõunal viimase kaheteist kuu tugevaimal tasemel, 7,18 kroonil dollari kohta (1,689 Eesti krooni Rootsi krooni kohta). Eesti Pank registreeris valuuta ametlikuks päevakursiks 1,68735 krooni, mis on kõrgeim näitaja pärast 10. veebruari.

Valuutainvestorid on viimasel ajal hakanud enam tähelepanu pöörama jooksevkonto näitajatele, sest hiljuti alandas reitinguagentuur Fitch suure jooksevkonto defitsiidi tõttu Islandi väliskohustuste reitingu väljavaadet, mispeale saareriigi valuuta nõrgenema hakkas.

Lisaks toetas eile Rootsi krooni jaekaubanduse müügikasv, mis ulatus aprillis riigi ajaloo kõrgeima, 12,5 protsendi tasemeni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing