Enamusosalus Poola PKN Orlenist on riigi kontolli all

Annika Matson 31. mai 2006, 14:26

Enamusosalus Poola naftatöötleja PKN Orleni aktsiatest on Poola riigi kontrolli all.

17,32 protsendi PKN Orleni aktsiate omanik on Nafta Polska, mis kuulub Poola riigile. Lisaks on omanike struktuuris eraldi märgitud ka Poola rahandusministeerium, olles 10,2 protsendi aktsiate omanik. 9,98 protsendi PKN Orleni omanik on New Yorgi pank (Bank of New York), mille käes on PKN Orleni hoiutähed (GDR). Poola ajalehe Polityka ajakirjaniku Piotr Stasiaki sõnul hääletavad nende aktsiate omanikud tavaliselt alati nii, nagu riik seda teeb.

62,5 protsenti PKN Orleni aktsiatest on vabalt kaubeldavad Varssavi börsil. Nende aktsiate omanikeks on Stasiaki sõnul peamiselt investeerimis- ja pensionifondid. „Samas kuulub osa vabalt kaubeldavaid aktsiaid veel ka Poola riigile kuuluvale pankale PKO BP ja riigi omanduses olevale kindlustusfirmale PZU SA,” ütles Stasiak.

“Kuigi PKN Orlen on oma olemuselt erafirma, mis on noteeritud börsil, on enamik aktsiatest siiski Poola riigi kontrolli all,” ütles Stasiak. Ta lisas, et riik langetab kõik tähtsamad PKN Orlenit puudutavad otsused. Näiteks firma juhatuse esimehe valimine ning, mis puudutab PKN Orleni strateerilisi otsuseid.

“Üldiselt valitseb Poolas PKN Orleni Mažeikiu Nafta eamusosaluse ostu osas suur enthusiasm, ikkagi suurim Poola välisinvesteering, aga on ka tõsiseid küsimärke, näiteks kas tegu on ikka tõesti tõsise tehinguga,” kommenteeris Stasiak.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing