PM: 44 riigi parlamentide juhid kogunesid Tallinna nõu pidama

31. mai 2006, 07:52

Eile algas Eestis viimase aja suurim ja tähtsaim rahvusvaheline kohtumine, kui Tallinna kogunesid aru pidama 44 riigi parlamentide esimehed.

Parlamendijuhid saabusid Tallinna, et pidada Kumus iga kahe aasta tagant toimuvat Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) parlamendiesimeeste konverentsi – seda esimest korda kunagise NSV Liidu okupeeritud alal selliste kohtumiste rohkem kui 30aastase ajaloo vältel, kirjutab Postimees.

Esimene ENPA parlamendiesimeeste konverents toimus aastal 1975 Roomas ning alates sellest ajast on pea kõik sellised tippkohtumised toimunud nn Vana Euroopa maades. Vaid 1996. aastal kogunesid esimehed Ungari pealinnas Budapestis ning 2002. aastal Horvaatia pealinnas Zagrebis.

Tallinna hotellides Olümpia ja Radisson SAS leidis eile ja täna kestva konverentsi ajaks peavarju ühtekokku küll ligi 350 konverentsile saabunud väliskülalist, kuid just äsja pooleks aastaks eesistujana ENPA juhtimise üle võtnud Venemaa parlamendi esimeest Boriss Grõzlovi nende hulgas polnud.

Moskva otsustas riigiduuma esimehe ja Vene võimupartei Ühtne Venemaa esimehe Grõzlovi asemel Tallinna läkitada sootuks marginaalse ning vähetuntud riigiduuma aseesimehe Oleg Morozovi.

See on poliitiline märk, millega Moskva soovis näidata oma suhtumist Balti riikidesse, täpsemalt Eestisse, on Grõzlovi puudumist Postimehele kommenteerinud ühe Euroopa riigi suursaadik.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing