Pärimusteater Loomine keelab tagasi pöörata

Christel Karits 02. juuni 2006, 00:00

Pärimusteater Loomine toob homme Tallinna botaanikaaias publiku ette Liina Pihlaku uuslavastuse "Tagasipööre keelatud".

"Kes vana asja meelde tuletab, sel silm peast välja," ütleb eesti rahvatarkus. Samuti öeldakse ka: "Kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta." Võta siis kinni, mis see õige on.

Botaanikaaia kuuskede all rullub lahti kolmest eri põlvkonnast naise saatus, kes juhuslikult kohtuvad ühe kolkaküla bussipeatuses. See külake kauges maanurgas Eestimaa ääre peal ongi ainus, mis neid seob.

Eelkõige ETV peakunstnikuna mällu jäänud autor Liina Pihlak näitab läbi erinevate inimsaatuste ühe ajajärgu olemust ja selle mõju inimsuhetele. See on tagasipilk staganatsiooniaega aastatesse 1960-1970.

Juhus on toonud naised kokku ühe tee äärde Maarjamaa jumalast hüljatud kolkas möödunud sajandi lõpul. Ajal, mil uus pole veel pärale jõudnud, aga vana on läinud. Pimedas öös kannavad nad kaasas oma käidud eluteed.

"Oma minevikuga tuleb leppida, pole mõtet sellest kinni hoida," annab lavastaja Vilja Nyholm-Palm edasi oma sõnumi. "Kui vaja, tuleb sellest rääkida, kas või võõrastega. Valu välja elada ja edasi minna."

Lavastaja sõnul on etendus kammerlik ja hästi mitmekihiline. "Nagu kihiline võileib - võtad ühe külje lahti ja välja tuleb järgmine," ütleb ta. Samas pole kindlasti tegemist nutulauluga. "Pigem on lugu nii kirjutatud, et see on aeg-ajalt isegi naljakas. Tekib huvi, kes on need inimesed, miks üks käitub nii ja teine naa," avab Palm.

Kahes kandvamas osas näeb Mari Lille ja Erika Kaljusaart. Etenduse kolmandas rollis teeb kaasa tõeline eesti teatri legend, Eesti Teatriliidu auliige Leida Rammo (82). Laiem üldsus meenutab kindlasti tema kultuslikke osatäitmisi filmides "Noor Pensionär" ja "Viini postmark".

"Ei mäletagi nii käbedat kõrges eas näitlejat peale Salme Reegi," tunnustab lavastaja. Leida Rammol on kanda oluline roll, tema lööb tüki lahti ja võtab pärast otsad kokku.

Vabas õhus kammeretendust mängida pole lihtne ja see on näitlejatele paras pähkel. Nagu seegi, et iial ei või teada, millega ilm üllatab. Botaanikaaia kuuskede vahele mahub pealtvaatajaid saja ringis. Lavastaja palub publikule meelde tuletada, et vihmakeep tuleks igaks juhuks kotti pista. Väikese tibutamise korral etendus ära ei jää. Eks bussigi oodatakse peatuses teinekord vihmaga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:39

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing