Euroopa eelistab kvaliteetseid piimatooteid

02. juuni 2006, 15:12

Euroopa Piimatoodete Kaubanduse Assotsiatsiooni Eucolait konverentsil rõhutasid mitmed esinejad piimatoodete kvaliteedi olulisust.

Põllumajandusministeerium teatas, et “Piimakaubanduse arengud idast läände” konverentsi avasõnavõtus nentis põllumajandusminister Ester Tuiksoo, et Euroopa piimandusturul on märksõnadeks eelkõige kõrge kvaliteet ja tarbija soovid: “Tarbija on muutunud terviseteadlikumaks, samas hinnatakse üha enam traditsioone ja omapära. Seetõttu oleme ka Eestis ellu kutsunud riikliku arengukava Eesti toit, et leida oma nõukogude ajal kaduma läinud juuri ning informeerida ja koolitada tarbijat kõigist toidu aspektidest.”

Eesti piimakaubanduse arengut tutvustades kinnitas Põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup, et Eesti piimandus on heal tasemel: “Meie piimatootjad, töötlejad ja turustajad on head tööd teinud, tegemist on ainsa põllumajandussaadusega, millel on positiivne kaubandusbilanss.” Tema hinnangul on Eesti piimasaadused ka tulevikus konkurentsivõimelised, kasvuruumi võib piirata vaid piimakvoot.

Ukraina põllumajandusminister Oleksandr Baranivski kiitis Ukraina piimatoodete kõrget kvaliteeti, kuid pidi oma riigi piimakaubanduse hetkeolukorrast kõneldes tunnistama raskusi seoses sellega, et Euroopa Liidu ning Vene Föderatsiooni uksed on Ukraina piimatoodetele suletud. Ta kutsus Eucolait liikmeid üles tihendama koostööd Ukrainaga ning pakkus välja, et assotsiatsiooni järgmine koosolek võiks toimuda just seal.

Konverentsi teisel poolel rääkis Euroopa Komisjoni põllumajanduse peadirektoraadi otsetoetuse, turundusmeetmete ja promotsiooni direktor Herman Versteijlen Euroopa piimakaubanduse tulevikust seoses ühtse põllumajanduspoliitika (ÜPP) reformi ja Maailma Kaubandusorganisatsiooniga (WTO). Ta rõhutas, et Euroopa piimatoodete konkurentsivõime on aastate jooksul tugevnenud ning tugevneb veelgi. Versteijlen lisas, et töödeldud tooteliikide suurem osakaal peaks olema saavutatud valkude kasutamise, mitte piimarasva arvelt.

Rääkides maailma kaubanduse liberaliseerimisest, tõdes endine WTO sekretariaadi ametnik Paul Shanahan, et tegemist on pika protsessiga. Kuigi Doha läbirääkimiste voor kestab juba seitse aastat avaldas Shanahan lootust, et see toob tulemusi ning jõuab lähikuudel lõpule. Ta lisas, et paljude riikide jaoks ei ole põllumajandusläbirääkimised olulised ning seetõttu sõltuvad nende tulemused tihti teiste läbirääkimisvaldkondade resultaadist.

Eucolait ühendab enam kui 850 erinevat piimandusettevõtet 28 Euroopa riigist. Assotsieerunud liige on ka Jaapan. Eestist on Eucolait liige Eesti Põllumajandus- Kaubanduskoda.

Konverentsil “Piimakaubanduse arengud idast läände” võttis osa ligi 200 delegaati 18 Eucolait liikmesriigist, Šveitsist, Venemaalt, Ukrainast ning Uus-Meremaalt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing