PM: Maanteeamet tülitseb teadlasega Kuu-uuringu pärast

02. juuni 2006, 07:50

Maanteeamet tellis uuringu Kuu mõjust liiklusõnnetuste sagedusele, kuid keeldub teadlasele selle eest maksmast.

Selgitamaks, kas Kuu võib mõjutada raskemate liiklusõnnetuste sagedust eri päevadel, tellis maanteeamet kronobioloog Ilmar Raidnalt 99 000 krooni eest uuringu, ent läks teadlasega tülli ja keeldub töö eest raha maksmast, kirjutab Postimees.

Selle aasta mai lõpuks oligi Raidnal töö peaaegu valmis ning selle tulemusel selgus, et Kuu mõjutab liiklusõnnetuste toimumissagedust. 'Probleem on selles, et enam-vähem igas kuus on päevi, mil liiklusõnnetusi on tunduvalt rohkem,' ütles Raidna. Kindlaid seoseid Kuuga on tema sõnul raske välja tuua, sest Kuu ise on parajalt keerukas taevakeha.

Uuringu kohaselt selgub siiski, et liiklusõnnetuste oht on suurem siis, kui Kuu on Maale tavalisest lähemal. Sel ajal, kui Kuu on Maale kõige lähemal, on 3,8 korda enam liiklusohtlikke päevi kui siis, mil Kuu on Maast kõige kaugemal. On ka teisi mõjusid, kuid need vajavad lähemat uurimist.

Kui Raidna oli töö valmis saanud, tekkisid tal maanteeametiga probleemid, sest amet ei tahtnud mehele tema töö eest maksta. Miks see nii on, selle kohta on mõlemal poolel aga erinevad hinnangud. Raidna sõnul venitab maanteeamet teadlikult maksmisega, viidates sellele, et töö esimese osa vastuvõtmise kohta pole amet allkirja andnud.

Maanteeameti peadirektori asetäitja Harri Kuuse sõnul aga on Raidna esitanud neile vaid oma töö esimese osa ja ka see on lõpetamata, mistõttu maanteeamet pidi ise sellele kokkuvõtte kirjutama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing