Tuiksoo: Eesti toetab Ukrainat Euroopa Liitu astumisel

02. juuni 2006, 17:01

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo avaldas Ukraina põllumajandusministrile toetust riigi pürgimisel Euroopa Liitu.

Eesti põllumajandusminister Ester Tuiksoo ja Ukraina põllumajandusminister Oleksandr Baranivsky ametlikul kohtumisel otsustati arendada kahe maa ekspertide koostööd ning allkirjastada tulevikus ühiskavatsuste memorandum, teatas põllumajandusministeerium.

Ester Tuiksoo avaldas Ukraina põllumajandusministrile toetust riigi pürgimisel Euroopa Liitu. “Eesti aitab Ukrainat Euroopa Liitu astumisel ning toetab Ukrainat Euroopa Liidu ja Ukraina vahelise vabakaubanduslepingu sõlmimisel,” kinnitas Tuiksoo. “Kõige olulisemaks pean kahe riigi põllumajandusekspertide ja ametnike vahelist koostööd, mille tulemusena peaks valmima Eesti ja Ukraina ühiskavatsuste memorandum.”

Ukraina põllumajandusminister Oleksandr Baranivsky peab oma visiiti Eestisse igati õnnestunuks ning tänas minister Tuiksood küllakutse ja tunnustuse eest. “Olen Eestis esimest korda ning kogu visiit on igati korda läinud. Siinne loodus meenutab kohati väga Ukraina loodust ning inimesed on soojad ja avatud suhtlemisega,“ kiitis minister. “Mis puudutab põllumajandust, siis Eesti ja Ukraina lahendavad küll probleeme erinevalt, kuid meil on sarnased taustad. Ukraina vajab hetkel Eesti toetust, et pääseda Euroopa Liidu turule, mis on siiani olnud Venemaa poolt takistatud.”

Ukraina ministri sõnul oli Eesti visiit ka seepärast oluline, et õppida Eesti kogemusest
Euroopa liidu liikmena ning vältida vigu, mida Eesti tegi liitumisel ja läbirääkimistel. Ukraina minister soovitas ka edendada Eesti ja Ukraina ärimeeste vahelist koostööd, mis annaks hoo sisse kahe riigi vahelistele kaubanduslikele suhetele.

Ukraina põllumajandusminister viibib Eestis koos oma abi Oleksandr Gorobetsiga põllumajandusminister Ester Tuiksoo kutsel. Eile külastas minister Baranivsky Eesti Maaülikooli ning kiitis ülikooli veterinaarteaduskonda, kellega Ukraina ülikool ka koostööd teeb. Ukraina põllumajandusminister külastas ka Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametit (PRIA) ning AS Tartu Agrot.

Ukraina põllumajanduse lähieesmärkideks on liitumine Maailma Kaubandusorganisatsiooniga liitumine ning kahepoolse vabakaubanduslepingu sõlmimine Euroopa Liiduga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing