Uus hall lisab Enicsi kasvutempot

Väinu Rozental 05. juuni 2006, 00:00

Kui 2004. aasta lõpus suurenes elektroonikatehase tootmispind tuhandelt ruutmeetrilt 3800 ruutmeetrile ning ettevõttes sai tööd 250 inimest, siis eelmise nädala reedel avati pidulikult uus 2800 ruutmeetri suurune tootmishall. Enics Eestis töötab hetkel 450 inimest ja aasta lõpuks palgatakse juurde veel sadakond töötajat. Enics Eesti juhatuse esimehe Kalle Kuusiku kinnitusel on nüüd ruumi nii palju, et kolmes vahetuses võiks kokku töötada kuni tuhat inimest.

Laiendus kasvatab hüppeliselt ka Enics Eesti käivet - eelmise aasta 322 miljoni krooni suurune käive kasvab tänavu vähemalt 600 miljoni kroonini. Elva elektroonikatehasesse on aastate jooksul kokku investeeritud 83 miljonit krooni. Viimane laiendus neelas 45 miljonit krooni.

"Ettevõtted peaksid Enics Eesti eduloo näitel õppima seda, kui oluline on tabada trende maailmas," rõhutas peaminister Andrus Ansip lindilõikamistseremoonial. "Kohalikud omavalitsused õppigu aga teadmisest, et globaliseerumine toob uusi töökohti."

Enics AG presidendi soomlase Reijo Itkoneni sõnul on Elva tehas kontserni kaheksast tehasest kõige kiiremini arenenud tootmisüksus.

"Valmistame praegu elektroonikatooteid Euroopa ja Aasia turu jaoks, kuid kindel plaan on laieneda ka Ameerikasse," rääkis Itkonen. Selle aasta algul avas Enics filiaali Pekingis.

Enicsi asepresidendi sakslase Dirk Zimanky andmeil on Enics maailma elektroonikafirmade seas 33. kohal. "Kui aga arvestada meditsiini- ja tööstuselektroonika sektorit, siis oleme suuruselt kaheksandad," lisas Zimanky. "Peame seda tulemust väga heaks, sest veel kaks aastat tagasi ei teadnud keegi Enicsist midagi."

Enics sisenes elektroonikatööstusesse üle kahe aastat tagasi, kui ettevõtte suuromanik, Soome investeerimisfirma Ahlström Capital ostis Elcoteqilt tööstuselektroonikatootmise ning moodustas Šveitsis firma Enics AG. Mõni aeg hiljem ühendas Enics endaga Soome elektroonikafirma Ahltronix, millele kuulusid tehas Elvas ja kaks tehast Soomes. "Meie kiiret kasvu on toetanud konkurentide ülesostmine," rõhutas Zimanky ja lisas, et eelmisel aastal võtsid nad näiteks Rootsis üle kaks elektroonikatehast.

Allhanget tegeva Enics Eesti suuremad kliendid on elektriseadmete kontsern ABB, hambaravitoolide ja -seadmete tootja Planmeca, veepumbatootja Grundfos, liftitootja KONE, tööstusinstrumentide tootja Honeywell, telekommunikatsiooniseadmete tootjad Teleste ning Scientific Atlanta.

"Enics Eesti on meile teatud mõttes konkurendiks tööjõuturul, mitte toote- ja klienditurul," ütles Tartu elektroonika- ja peenmehaanikafirma ASi Tarkon juhatuse esimees Villu Ehrlich. "Mõned meie inimesed on tööle läinud neile ja mõned on neilt meile tulnud, kuid mingit töötajate ülemeelitamist pole küll olnud."

Ehrlich lisas, et kuna Elva tehas areneb Tarkonist tunduvalt kiiremini, on neil ilmselt tööjõust ja eriti elektroonikaspetsialistidest suurem põud käes. "Oleme Enics Eesti juhtidega ääri-veeri rääkinud sammudest, kuidas ühiselt leida ja koolitada spetsialiste," lausus Ehrlich.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing