Börsikommentaar: TeliaSonera magab

05. juuni 2006, 09:09

TEO LT (varem tuntud kui Lietuvos Telekomas) juht Arunas Siksta ütles East Capitali Balti investeerimiskonverentsil, et TeliaSonera magab.

Kui TeliaSonera ärkaks, siis liidaks ta viis Balti telekommunikatsioonifirmat üheks ettevõtteks.

Mõtlesin, et milleks see suur liitmine võiks kasulik olla. Ilmselt lahustuksid seal eri riikide valitsuste osalused – nende mõju suures kontsernis väheneks. Sama juhtuks ka väikeinvestorite osalusega – kellest saaksid palju suurema ettevõtte veelgi väiksemad aktsionärid. Potentsiaalsed liitujad oleksid Eesti Telekom (TeliaSonera osalus 53,7 protsenti), Leedu TEO LT (60 protsenti), Leedu mobiilsideoperaator Omnitel (osalus 100 protsenti) ja Läti mobiilsideoperaator LMT (osalus 60,3 protsenti). Mõnevõrra keerulisem oleks Läti fikssideoperaatori Lattelekomi liitmine (osalus 49 protsenti).

Ühe suure ettevõtte kasuks räägiks mastaabisäästud teenuste ja toodete sisseostmisel, väiksemad administratsiooni, teenustearenduse, suuremale klientide arvule jagatud IT ja võrgukulud. Ka vähendaks suurem ettevõte vajadust personali järele.

Ma ei tea, kas Siksta rääkis TeliaSonera plaanist B juhuks, kui eraldi ettevõtete ülevõtmislootused on lõplikult maha kantud või oli see Siksta enda visioon. Mulle tundub, et pigem viimane.

Telekomas ise tegi mais läbi suured muutused – nimi muutus ja ettevõte tõi välja uue tooteportfelli (või uute nimedega tooted). Samuti kavatseb ettevõte lõpetada sotsiaalteenuste osutamise. Nimelt saabuvad varsti lepingujärgsed tähtajad, kus TEO LT ei pea enam mõningaid teenuseid osutama. TEO LT ei kavatse jätkata teenuste osutamist, mille kulud on käibest suuremad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing