Majanduskasv kiirenes tänu sisenõudlusele

05. juuni 2006, 12:50

Eesti majanduse kasvutempo oli esimeses kvartalis üks Euroopa Liidu kiiremaid, teatas rahandusministeerium.

Majanduskasv kiirenes 2006. aasta esimeses kvartalis 11,6 protsendini. Euroopa Liidu riikide majanduskasv kiirenes aasta esimeses kvartalis 2,6 protsendini.

Majanduskasv kiirenes tänu sisenõudlusele, olulisim oli sealjuures eratarbimise kasvu tõus. Eratarbimise kasvu toetasid oodatust suurem tööhõive ja palgakasv ning laenukoormuse oluline tõus.

Investeerimisaktiivsus püsis samuti jätkuvalt kõrge. Selle taga on valdavalt nii eraisikute kui ettevõtete mahukad investeeringud kinnisvarasektorisse. Euroopa Liidu tõukefondide vahendite aktiivne kasutamine hoiab tugevana valitsussektori kapitalipaigutusi.

Traditsiooniliselt andis suurima panuse esimese kvartali majanduskasvu eksport, kuigi selle kasv aeglustus masinate ja seadmete tagasihoidliku väljaveo tõttu. Teenuste ekspordi kasv vähenes samuti ilmselt veoteenuste aeglase kasvu tagajärjel. Impordi kasv ületas märgatavalt ekspordi kasvu ja seetõttu oli netoekspordi panus majanduskasvu negatiivne.

Teises kvartalis ootame majanduskasvu aeglustumist kõrgema võrdlusbaasi tõttu: eelmise aasta teises kvartalis majanduskasv kiirenes. Samas oli Konjunktuuriinstituudi majandususaldusindeks aprillis-mais oluliselt kõrgem kui esimeses kvartalis – see peegeldab soodsat ärisituatsiooni nii tööstuses ja ehituses kui teenindussektoris. Tarbimisaktiivsuse suurenemist kinnitab tarbijate kindlustunde indikaatori jätkuv tõus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing