PM: Riik hakkab selle aasta lõpust lennureisijate andmeid korjama

05. juuni 2006, 07:33

Lennufirmad peavad veel sel aastal hakkama Eestisse lennates juba enne lennuki õhkutõusmist siinsele piirivalvele reisijate nimekirja saatma.

Siseministeeriumis valminud riigipiiriseaduse muudatuse kohaselt peavad lennufirmad reisijate andmed ära saatma kohe pärast lennule registreerimise lõppu. Eestis jõuavad andmed piirivalve kätte, kes need juba enne lennuki saabumist läbi töötab. Praegu kontrollib piirivalve saabujaid alles passikontrollis, kirjutab Postimees.

Siseministeeriumi õigusosakonna nõuniku Kaido Jõgeva sõnul näeb sellise korra ette Euroopa Liidu direktiiv, mis peaks kehtima hakkama juba septembrist. Samasuguse muudatuse peavad oma seadustesse sisse viima kõik 25 ELi liikmesriiki.

Muudatuse põhjused peituvad rahvusvahelise terrorismi ohus. Samuti aitab see tulevikus kontrollida lennureisijaid ka siis, kui Schengeni viisaruumis liikujaid piirivalve ei kontrolli. Eesti peaks Schengeni ruumiga ühinema tuleva aasta keskpaigast ning siis kaob piirikontroll lennujaamas näiteks juhul, kui inimene tuleb siia näiteks Stockholmist või Berliinist.

Lennufirma SAS Tallinna müügiesindaja Kairi Kasemaa sõnul toob uus kord lennufirmale kahtlemata lisatööd, sest juba broneeringute tegemise ajal tuleb hakata inimestelt lisaandmeid küsima.

Millised on sellega kaasnevad lisakulutused, ei osanud ta aga veel öelda. 'SASil on juba olemas oma süsteem, kuidas selliseid andmeid piirivalvele saata, ning küllap hakkame ka Tallinnas seda kasutama,' rääkis ta.

Kui lennufirmadele hakkab kohustus kehtima alles sügisest, siis Tallinna sõitvad laevafirmad annavad piirivalvele reisijate andmeid juba mõnda aega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing