EPL: Savisaar ja Lang maadlevad arengufondi pärast

06. juuni 2006, 08:05

Justiitsminister Rein Langi arvates dubleeriks Edgar Savisaare kavandatav arengufond praegusel kujul Eesti Panga jt analüüsiasutuste tööd.

Majandusminister Edgar Savisaar soovib, et 500 miljoni kroonise mahuga arengufondist saaks avalik-õiguslik asutus, nagu on näiteks ülikoolid. Tema hinnangul on reaalsetest riskiinvesteeringutest olulisem visioonide seadmise, analüüsi ja kompetentsi loomise roll.

Justiitsminister Rein Lang leiab seevastu, et fond peaks olema eraõiguslik, töötades samadel alustel riigi äriühingutega. Arengufondile millegi enama kui riskikapitali investeerija rolli andmine on Langi hinnangul sisuliselt Eesti Panga, konjunktuuriinstituudi ja rahandusministeeriumi kui majandusanalüüsiga tegelevate asutuste tegevuse dubleerimine, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Mida ta (majandusministeerium – toim) tahab selle 500 miljoniga teha – kas investeerida riskialtimatesse projektidesse või majandusanalüüsi laiaks lüüa?” küsis Lang. “Majandusanalüüse tuleb praegu uksest ja aknast. Analüüsiga tegelevad Eesti Pank, konjunktuuriinstituut ja rahandusministeerium. Milleks meeletu raha eest ühte kõikehõlmavat organit juurde luua?' ütles Lang.

Avalik-õigusliku asutusena ei peaks arengufond Langi sõnul täitma krediidi- ja investeerimisasutustele seatud reegleid, mis teeks fondi bürokraatlikuks ja läbipaistmatuks ning pärsiks efektiivsust. 'Millega oleks selline läbipaistmatus õigustatud?' küsis Lang. 'Võimalik, et ongi eesmärk luua asutus, kus ei pea seadusi täitma ja saab sahkerdada,' lisas ta.

Savisaare nõuniku Heido Vitsuri sõnul oleks eraõiguslikuna fondi riskid palju suuremad, sest fond muutuks väga panga sarnaseks. 'Eraõigusliku fondi järele pole erilist vajadust, vastavaid ülesandeid täidavad pangad turul suurepäraselt,' ütles ta. Osa riigile kuuluvate Eesti Telekomi aktsiate andmine eraõiguslikule fondile, nagu valitsusel plaanis, on Vitsuri sõnul sisuliselt riigi vara andmine erakätesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing