Osa maaomanikke valis sundvõõrandamise

Väinu Rozental 07. juuni 2006, 00:00

Koidula piirijaama ehitusele jalgu jäävate eramaade omanike esindaja Raina Rannu andmeil on 17 eramaaomanikust soostunud pakutud hinna eest oma maa maha müüma kokku vaid kuus. "Minu teada ülejäänud maaomanikud Riigi Kinnisvarale tähtajaks ehk selle nädala esmaspäevaks oma müügisoovist ei teatanud," ütles Rannu. "Ilmselt hakkab meiega nüüd edaspidi suhtlema majandusministeerium kui sundvõõrandamise läbiviija."

Kuigi Riigi Kinnisvara pakutud lõplik hind ületab piirkonna turuhinna, peavad müügist keeldunud maaomanikud hinda siiski liiga madalaks. Riigi Kinnisvara pakkumiste keskmine hind hektari eest on 95 600 krooni ja kõrgeim hektarihind küünib 147 000 kroonini.

Riigi Kinnisvara Koidula projekti direktor Urmas Leinfeld kinnitas, et ta võtab kõikide pakkumisest keeldunud maaomanikega lähinädalal ühendust. "Usun, et mõne omanikuga saame veel kaubale ja võime maa ostu-müügitehingu ära vormistada," lausus Leinfeld. "Osale maaomanikest on aga sundvõõrandamine isegi kasulik ja võimaldab paremini rahuldada oma ambitsioone."

Maa müügi puhul on tulumaksust vabastatud omandireformi subjektid ehk need, kes said maareformi käigus maa tagasi. Need aga, kes on omandanud maa teist teed pidi - saanud kinke või pärandi teel või erastanud vaba metsamaa - peavad maa müügist saadud tulult maksma tulumaksu. "Sundvõõrandamise korral pääsevad nad tulumaksu maksmise kohustusest," selgitas Leinfeld.

Samuti võimaldab Leinfeldi sõnul sundvõõrandamise seadus pakkuda ka mitterahalist kompensatsiooni. "Maa müügist keeldunuil on seega teatud väljavaated saada asendusmaad, mida nad soovivad," lisas Leinfeld.

Koidula piirijaama arendusala suurus on 81 hektarit, millest võõrandmisele läheb kokku 34,5 hektarit eramaad. Üle 700 miljoni krooni maksma mineva projekti ehitustööde algus on planeeritud 2007. aastasse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:03
Otsi:

Ava täpsem otsing