Eile juhtus ekstreemne tehing

Romet Kreek 08. juuni 2006, 00:00

Keegi müüs eile 83 Tallinna Farmaatsiatehase aktsiat. Et selle aktsiaga tuleb ette vähe kauplemist, pole ka aktsia osas huvi. Kui tehingukorraldus anti turuhinnaga, siis tabas müüjat õnnetus.

Nimelt olid Farmaatsiatehase aktsia ostu- ja müügihinna vahelised käärid 26 protsenti. Nii suure ostu- ja müügihinna vahega aktsiad peaksid tegema juba raha investeerides ettevaatlikuks. Kui osta aktsia, siis tuleb pidada silmas, et vähese kaubeldavuse korral võib üldse olla raske aktsiat müüa, eriti kui raha on kiiresti tarvis.

Arenenud turgudel kipuvad sellise ostu-müügihinnaga olema rämpsaktsiad. Samasse ooperisse läheb ka Klementi pea kümneprotsendine ostu-müügihinna vahe.

Üldiselt oli pilt rõõmustav. Ostu-müügihinna vahed jäid börsipäeva lõpuks valdavalt ikka kahe protsendi vahemiku. Poole protsendi vahemikku mahtusid Eesti Telekom, Baltika, Tallinna Vesi. Napilt üle poole protsendi tuli Tallinki ja Merko Ehituse aktsia spread.

Kuid päevad pole vennad ja ka päeva sees võib aktsia ostu-müügihinna vahe päris laias vahemikus kõikuda. Vahel ei pruugi ebalikviidsel aktsial ostu- või müügihuvi üldse ollagi. Abiks oleks määratud hinnaga tehingukorraldus, kuid see võib tähendada, et aktsia soovitud ajaks müüdud ei saagi.

Üldiselt ilmestasid eilset börsipäeva eelmiste päevadega võrreldes korralikud käibed ja mõned suured tehingud.

Tallinki aktsiaga tehti 208400 aktsiaga tehing 3,86 euroga (60,40 krooniga). Nii ostjat kui müüjat vahendas Hansapank. Tallinki aktsia hind langes 0,52 protsenti, 60,24 krooni ehk 3,85 euroni.

Starmani aktsiaga tehti kaheksa tehingut ja 5,2 mln kroonine käive. 50 000 ja 43 000 aktsiat leidsid uue omaniku Hansapanga vahendusel hinnaga 3,40 eurot ehk 53,20 krooniga.

Tallinna Kaubamaja aktsia tehingute arv jäi vaid ühe võrra alla Tallinki omale, käivet tuli 3,3 mln krooni. Aktsia hind tõusis 1,27 protsenti, täpselt 20 euro ehk 312,93 kroonini. Suured tehingud toimusid 20,01 euro (4250 aktsiat) ja 20 euro (3750 aktsiat) tasemel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing