Greenspan näeb sabotaažis ohtu

Romet Kreek 08. juuni 2006, 00:00

USA keskpanga endine juht Alan Greenspan rääkis eile senati välisasjade komitee ees esinedes, et tema näeb naftatarnete stabiilsusele ohtu terroristide tegevuses naftaväljade ja rafineerimistehaste vastu.

"Üleilmne nafta nõudlus ja pakkumine on juba sedavõrd tasakaalus, et vähimalgi sabotaažiaktil võib olla oluline mõju nafta hinnale," ütles Greenspan. Kasvanud Hiina ja USA naftanõudlus on viinud üleliigse tootmisvõimsuse puhvri nii väikeseks, et vähimgi katkestus avaldab mõju. Ta lisas, et naftat eksportivate riikide - välja arvatud Saudi Araabia rahvusliku naftakompanii - investeeringud tootmisesse on olnud ebapiisavad, käimaks kaasas maailma kasvava naftajanuga.

Bloombergi andmetel on Alan Greenspan keskpangast lahkumise järel loonud konsultatsioonifirma Greenspan Associates, mis tegeleb majandusanalüüsiga.

Eile nafta hind langes veidi. Londonis langes nafta juulilepingu hind kella 17.20ks 0,38 dollari võrra, 70,43 dollarini barrelist. Sama tähtajaga lepingu hind langes New Yorgis 0,10 dollari võrra, 72,50 dollarini. Kuid kui vaadata pikemaid tarnetähtaegu, siis näiteks tuleva aasta jaanuarileping maksis 75,50 dollarit ning maileping 75,75 dollarit.

Greenspan ei rääkinud sellest, mis juhtuks nafta hinnaga siis, kui USA ründaks Iraani, kuid arvatavasti teatakse vastust juba piisavalt hästi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing