Kaubamajaka pikem lahtiolekuaeg tõi tüli rentnikega

Väinu Rozental 08. juuni 2006, 00:00

Väiksemate pindade rentnikud on sellele vastu, sest õhtune lisatund ei too neile kliente juurde, keskuse arendaja kinnitusel on pikem lahtiolekuaeg aga enamiku rentnike soov.

"Tegelikult ei läinud lahtiolekuaja pikendamine rentnike üldkoosolekul tänavu läbi, sest ettepanek ei saanud vajalikku kahte kolmandikku häältest," räägib Kaubamajakas 500 ruutmeetrit rentiva mööbliketi OÜ Diivaniparadiis ainuomanik ja juhataja Ahti Rattasep. "Seejärel korraldati internetihääletus, mis tõi hääli rohkemgi kui vaja, ja nüüd peavad kõik rentnikud trahvi ähvardusel hoidma oma uksed suvekuudel tund aega kauem lahti."

Kolmandat hooaega tegutseva Kaubamajaka juhataja Evelin Kusmani sõnul on kaubakeskus ka kahel eelneval suvel pikendanud lahtiolekuaega kella üheksani õhtul. "Kindlasti polnud internetihääletus ebademokraatlik, sest just sellel hääletusel saime kõikide rentnike arvamuse ja enamiku soov oli pikendada õhtust lahtiolekuaega," räägib Kusman ning täpsustab, et hääled jaotuvad rendipinna suuruse järgi. "See on ju loomulik, sest suuremad rentnikud toovad keskusesse kliendivoo," lisab Kusman.

Pärnus, Tartus ja Viljandis kaubakeskustes pinda üüriva OÜ Anu Foto juhataja Anu Õunapuu ütleb, et nemad peavad Kaubamajakas käituma nii, nagu suurim rentnik Hyper Rimi soovib. "Pärnus loodetakse, et suvised turistidehordid ründavad õhtul kaubanduskeskusi," lausub Õunapuu. "See pole nii - turistid lõbutsevad õhtul mujal kui kaubamajades."

Õunapuu sõnul valmistab lisatund paari müüjaga rentnikele peavalu, sest tuleb otsida kas lisatööjõudu või maksta lisatundide eest. "Mis teha, tuleb suvel hakata Pärnus aeg-ajalt ise müüjaid asendamas käima," nendib ta ja küsib, miks mõned rentnikud, näiteks pangad, on lahti sel ajal, kui ise soovivad.

Tallinnas, Pärnus, Narvas ja Kuressaares ostukeskustes kaupleva Diivaniparadiisi juhi Ahti Rattasepa kinnitusel on ta arendaja diktaati kohanud vaid Kaubamajakas. Rattasep pole rahul, et kaubanduskeskuses pesitsevad linnud reostavad nende mööblinäidiseid ja et rentija tahab tõsta rendihinda poole võrra. "Meie pretensioonidele vastatakse nipsakalt, et kui ei meeldi, mine minema, sest rendilesoovijate järjekord on pikk," lausub Rattasep.

Kusman ei soovinud rendihindadega seotut kommenteerida. Hansa- ja Ühispanga lahtiolekuaja erandlikkust põhjendab Kusman sellega, et ostukeskuse eraldi tiivas asuvatel pankadel on oma sissepääs.

Kaubamajaka operaatorfirmal ASil Papiniidu Projekt läheb järjest paremini. Eelmisel aastal oli firma puhaskasum 11,7 miljonit krooni ehk ligi neli korda enam kui aasta varem. Papiniidu Projekti käive kasvas mullu võrreldes üle-eelmise aastaga poole võrra, 27,7 miljoni kroonini.

Papiniidu Projekti omanikud on võrdselt FCM Grupi AS ja OÜ Tristafan. FCM Grupp on seotud ehitusärimehe Tiit Kuuliga ning Tristafan kuulub endisele metsatöösturile Mati Pollile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing