Aktsiaturgudel uus müügilaine

Annika Matson 09. juuni 2006, 00:00

Intresside kasvamise hirmus langesid eile aktsiad USAs, Euroopas, Aasias ja arenevatel turgudel. Viimase kolme päevaga on taas enim langenud Vene börsiindeks RTS, olles väärtuses kaotanud 11 protsenti. India börsiindeks on samal ajal langenud 9 ja Norra indeks 8 protsenti.

Uudisteagentuuri Bloomberg teatel ootavad analüütikud, et Euroopa Keskpank jätkab intresside tõstmist ka edaspidi. Üleeile märkis üks USA keskpanga (Fedi) ametnik, et pankurite suurim mure on inflatsioon ning see teadaanne saatis langusele USA ja Aasia aktsiaturud. USA aktsiaturud kukkusid viimase nelja kuu madalaimale tasemele ja USA Dow Jonesi tööstuskeskmine langes alla 11 000 punkti taset. Näiteks maandusid Lõuna-Korea aktsiad eile viimase kahe aasta madalaimale tasemele, sest keskpank tõstis ootamatult intresse. Ka Türgi keskpank tõstis intressid kõrgemale, kui turg ootas.

"Keskpangad taovad inflatsioo-nimure trummi nii valjult, et võivad sellega ka üle piiri minna," ütles Londonis asuva investeerimispanga Cantor Fitzgeraldi analüüsiosakonna juht Stephen Pope. Ta lisas, et börsidel on oodata veel mitmeid rahutuid päevi.

Aktsiad odavnesid üle kogu maailma, sest analüütikute hinnangul lämmatavad kõrgemad intressimäärad inimeste tarbimislusti ja firmade kasumi kasvu.

"Investorid on mures, et kõrghetk on saavutatud ja et varsti hakkame nägema ettevõtete kasumlikkuse ja marginaalide allakäiku," ütles Londonis asuva Baring Asset Managementi Euroopa aktsiate juht James Buckley.

Viimati tabas suurem langus maailma börse mai lõpus. 23. maiks oli näiteks Venemaa börsiindeks RTS kaotanud kahe eelneva nädalaga oma väärtusest 25, India börs 16, Rootsi börs 14, Soome 13 ja Eesti 6 protsenti.

Euroopa Keskpank otsustas tõsta eile intresse 0,25 protsendipunkti võrra, 2,75 protsendini. Osa analüütikuid kartis, et eurotsoonis tõstetakse intresse kiiremini.

Keskpank tõstis intresse kolmandat korda kuue kuu jooksul, et ohjata inflatsiooni. Bloombergi küsitletud analüütikud ennustavad, et detsembri lõpuks on intressimäär 3,25 protsenti.

"Iga kord, kui turg kukub, leitakse uus põhjus. Kui aktsiad tõusevad, ei otsi keegi põhjust," kommenteeris Hansa-bank Marketsi maakler Raido Lillemets.

"Enne olid nafta ja toormehinnad, nüüd on intressimäärad," loetles ta argumente, millega on langust seletada püütud.

Mingit ühest põhjust ta siiski välja tuua ei osanud. Euroopa Keskpanga eilne intresside tõstmine oli maakleri sõnul tegelikult oodatud ning selle peale turg eriti ei reageerinud. "Selgus keskpanga käitumise suhtes oli enne olemas, enamik inimesi oli kindel, et see 0,25protsendipunktine tõstmine tuleb ära," lausus Lillemets.

Müügilaine ei jätnud puutumata ka Tallinna börsi, plussis lõpetasid ainult Baltika ja lisanimekirjast Saku Õlletehas.

Eesti aktsiatest liigub kõige enam välisturgude järgi Tallink, sest seal on ka kõige rohkem välisaktsionäre, kes juhinduvad mujal toimuvast. "Ma arvan, et kui meil oleks Hansapank börsil alles, kukuks ta täpselt samamoodi," lausus Lillemets ning lisas, et liideraktsiate puhul sõltub palju sellest, mis ümberkaudsetel börsidel toimub.

Firmade poolaastatulemustest ei tohiks ka midagi hullu tulla, sest keegi suurtest nimedest ei ole veel Lillemetsa sõnul midagi kurba öelnud. Eelmiste kuudega võrreldes on müügisoovid maakleri hinnangul vähenenud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing