Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Äripäeva maagiline number täitus

    Tänavu mais saavutatud maagilised 20 000 tasulist tellimust on Äripäeva ühe ammuse eesmärgi täitumine. Nii nagu kaks aastat varem täitus valitsuse eesmärk Eesti ELi viia. Kui esimesena pähe tulev analoog tuua.
    Äripäev on tõusmas maailmas enimmüüdud majandusleheks elanike arvu kohta, mida poleks võimalik saavutada ilma ettevõtlike inimesteta. Nendeta, kellele me ajalehte teeme, keda me oma lugudega otsustada aitame ja tänu kellele on Eestist saanud ELi kiireimini arenev majandus.
    Siinsetel lehekülgedel on Äripäeva lugu. Või täpsemalt, väike ülevaade ehk mosaiik sellest, mis toimetuse meelest selles loos väljatoomist väärt on.
    Kõige huvitavam on alati algus. Aeg, mil sõna "lapsajakirjanikud" veel tegelikkusele vastas ja mil sündmustekeeris võis päevapealt uue suuna võtta. Nüüd, mil toonastest noortest on varast keskiga nautivad spetsialistid ja erinevate astmete juhid saanud, on kerge loorberitele puhkama jääda.
    Õnneks on meil lugejad, kes seda ei luba. Kui poliitikutel on mihklipäev iga nelja aasta tagant, siis ajalehe üle mõistetakse kohut iga päev. See hoiab vormis ja sunnib pingutama. Et neil lehekülgedel näidatav tellimustekõver langema ei hakkaks.
    1992. a kõrghetkel 19 148 tellijat
    Mai. Äripäeva tellimus aasta lõpuni 100 rubla.
    Mittesihtgrupp ehk Rahva Hääle, Õhtulehe, Noorte Hääle tellijad jooksevad üle.
    Tiraaž tõuseb järsult 18 000 peale. Siis tuleb kroon ja paberi hind alustab kiiret tõusu.
    Märts. Esimene massiline otsepostitus Eestis. 100 000 suvalisse postkasti saadetud pakkumisest tuleb 1500 täishinnaga tellimust.
    Suvi. Lahkub 29aastane sekretär, sest ei suuda lapsinimestega töötada. Kümnetest lapsajakirjanikest ja -fotograafidest on nüüdseks sirgunud keskiga nautivad Äripäeva tippspetsialistid, kesk- ja tippjuhid.
    Detsember. Esimene TOP - ilmub "1992. aasta 50 edukamat ettevõtet".
    Internet ja info liikumine: Keeb tuline vaidlus tuleviku üle - õnneks jäävad flopiketaste fännid alla.
    Jaanuar. Järsk tellimishinna tõus. Tellijate arv kukub pea kaks korda. Juhtkond kaalub firmast lahkumist.
    Veebruar. Esimene server. Toimetuse infovahetus muutub elektrooniliseks.
    Roosad vormirõivad? Idee need rätsepalt Äripäeva ajakirjanikele ja fotograafidele tellida piirdub õnneks vaid mõõtude võtmisega.
    September. Telefonimüügiosakond alustab viie töötajaga. Praeguseks töötab Äripäevas ligi 70 inimest, kes kirjastuse tooteid telefoni teel müüa pakuvad.
    1995-1997 Uudistetoimetuses punktisüsteemi kõrgaeg. Iga ajakirjaniku panust üritati punktidega hinnata. Katsetati ka tagumine-paar-välja-stiili, mis ajakirjanikele hirmuhigi laubale tõi.
    Äripäev püstitab eesmärgi jõuda 20 000 tellijani. Eesmärgi täitmine võtab aega 10 aastat.
    Veebruar. Äripäev hakkab ilmuma 5 korda nädalas.
    26. september. Äripäev läheb internetti.
    27. november. Alustab venekeelne majandusleht Delovõje Vedomosti.
    Aasta lõpp. Lahkub reporter Erle Rudi (praegu Põhja Ringkonnaprokuratuuri pressinõunik), keda Hans H. Luik pidas omal ajal Igor Rõtovi varjunimeks.
    Sügis. Reporter Raul Kalev lahkub toiduainetööstust valitsevasse ETFC Gruppi. Grupi juht Ants Laos tänab toimetust suupistete ja joogipoolisega. Farma paljastamine. Väinu Rozental ja Kaja Koovit kaevad Moskvas Farmaatsiatehase olematut tehast. Tulemuseks Farma aktsia järsk kukkumine ja uuriva ajakirjanduse Bonnieri preemia.
    8. oktoober. Meeldejääv nimeeksimus. Äripäev tituleerib Forekspanga investeeringute direktori Jens Haugi Enn Saugiks.
    4. november. ÄP indeks tõuseb 1000 punktini. Toimetuses on suur pidu. Järgmise nelja päevaga kukub indeks kolmandiku jagu.
    Vahetult pärast börsikrahhi ilmub ajakirja Tulu esimene number. Kaanelugu börsil meeletult teeninud Meelis Atonenist.
    "Äripäev Eetris" - Äripäev alustab regulaarseid saated Kuku raadios.
    16. aprill. Esimese käsiraamat - ilmub "Personali-juhtmise käsiraamat".
    Üleminek üksusjuhtimisele
    4. veebruar. Puhkepäev - hakkab ilmuma Äripäeva nädalalõpulisa.
    1999 september. "Äriplaan 2000" - ajalehe juubeliks korraldatud edukas konverents viib Äripäeva seminarideturule.
    "Eesti majandus 10 aastat" - ilmub almanahh, millest saab alguse raamatuklubi idee.
    Altkäemaks. Ajakirjanik Peep Sooman, praegune Pindi Kinnisvara juht annab äriregistris pistist. Tasuks Bonnieri preemia.
    Fototoimetus läheb üle digikaameratele, esimesena Eesti ajalehtedest.
    6. jaanuar. Äripäev Online - Äripäev asub esimese Eesti ajalehena edastama online-uudiseid. Toimetus edastab hasartselt ka veebitelevisiooni, intervjueerides arvamusliidreid improviseeritud telestuudios. Netitele kaob, kui kaamera toimetusest varastatakse.
    24. mai. Esimene seminar "Kuidas ettevõtja internetist kasu saab".
    Veebruar. Esimene kuukiri - ilmuma hakkab Juhtimine. Praegu on Äripäeval juba kuus kuu- või kvartalikirja.
    Aprill. Kahjumit tootnud Tulu lõpetab. Ajakirja tellijad saavad Äripäeva tellijateks. Tulust kasvab välja Luksus, millest nüüdseks on saanud ajakiri Visioon.
    Kevad. Esimene teatmik "Hea maitse 2001" teavitab söögikohtadest. Äripäeva kaebab kohtusse ehitusettevõtja Toomas Luman, kelle tegevust Eesti Energia nõukogu liikmena ajaleht oma juhtkirjas kritiseeris.
    Detsember. Äripäeva Raamatuklubi avaraamat on Indrek Neiveltist.
    Kodubüroo. Äripäev loob kodus töötamise võimaluse oma ajakirjanikele ja kaastöötajatele.
    Jaanuar. BBN. Alustab ingliskeelne online-uudiste kanal Baltic Business News
    Mai. Konflikt. Äripäev ründab Hansapanga juhti Indrek Neivelti neli aastat varem toimunud insaidertehingu pärast. Hansapank survestab reklaamilepingu katkestamisega, reklaamisuhted taastuvad alles Neivelti lahkumisel pangast 2005 kevadel. Valus viga. Äripäev süüdistab esikülje pealkirjas ja viitetekstis maksupettuses alkoholitootjat Ofelia. Tegelik peategelane oli hoopis Onistar.
    7. juuni. Sari "Eesti majanduse leksikon" algab raamatuga "Eesti suuremate ettevõtete tippjuhid 2002".
    10. juuni. Konverents USA ekspresident Bill Clintoniga. Ajaloo suurejoonelisim ettevõtmine, enam kui miljon krooni kahjumit.
    29. september. Esimene infoleht - Äripäev tuleb turule infolehtedega, esimene neist "Transport ja logistika"
    ÄP2 esimest korda. Äripäeva toimetus valmistab ette nädalalõpuväljaannet. Omanikud panevad projektile veto.
    Veebruar. Kohtuvaidlus Savisaarega. Ilmub lugu "Kahtlane raha Savisaarele". Keskerakonna juht Edgar Savisaar nõuab Äripäevalt miljon krooni. Vaidlus on praeguseks jõudnud Euroopa Inimõiguste kohtusse.
    November. Kohtuvaidlus Kofkiniga. Äripäevas ilmub lugu "Kofkin maksis Savisaare võlad". Alexander Kofkin kaebab ajalehe kohtusse, märtsis 2005 avaldab Äripäev vabanduse.
    Superdesk. Äripäev loob Pentagoni nime kandva kõikide toimetuste haldustoimetuse, mida juhib roteerivalt üks, Saddamiks kutsutav toimetaja.
    Karjäär omanikfirmas - Äripäeva kommertsdirektor Andrus Vaher saab Bonnier Business Pressi Venemaa projektide juhiks.
    Esindaja USAs. Äripäev loob korrespondendikoha Washingtonis, sealseks esindajaks saab arvamustoimetaja Kertu Ruus.
    September. Uuriv toimetus alustab. Äripäev loob uudistetoimetuse kõrvale uuriva toimetuse.
    Sügis. Konflikt Tallinkiga. Tallinki ja suuromaniku vahelisi seoseid kajastava uudise tõttu lõpetab börsile tulnud Tallink ajalehega reklaamilepingu.
    Ajakirjandupreemiate auhinnasadu. Uuriva ajakirjanduse Bonnieri preemia saab Peeter Raidla looga Ain Hanschmidtist. Fotograafid Raul Mee ja Andras Kralla võtavad jackpot'i aasta pressifoto valimistel, kujunduskonkursilt saadakse kolm auhinda. Fotograafid ja kujundajad olid edukad ka aasta varem toimunud konkursil.
    Märts. ÄP2 teine tulemine.Reedene Äripäev saab nimeks ÄP" ja sinna koondatakse parimad uurivad lood. Lehe üksikmüük on sellest alates kahekordistunud.
    13. aprill. Kohtuvaidlus Oleg Grossiga. Grossi firmas töötanud Äripäeva ajakirjanik avaldab loo "Ümbrikupalk Oleg Grossi juurest". Gross nõuab kohtus 1,5 mln kr ja vabandust.
    Allikad: Äripäev, European Business Press
    Autor: ÄP
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Järjekordne Telia MeetUp toimub juba 30. mail
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.
30. mail avab Telia taas oma uksed Eesti ettevõtete esindajatele, et koos tehnoloogia-, IT- ja küberturvalisuse ekspertidega arutada päevakajalisi teemasid ning tehnoloogiaajastuga seotud väljakutseid. Sel aastal on fookusteemadeks küberturvalisus, IT-efektiivistamine ning kestlikkuse uued normid ja väljakutsed ettevõtetele.