Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Head retseptid leiad raamatutest

    Joanna Farrow, Varrak 2006, 144 lk, pehme köide
    Huvitavate retseptide järgi valmistatud roogade pildid kaunilt kujundatud Joanna Farrow' liharaamatus vaimustavad mitte ainult algajat kokkajat, vaid ka paadunud gurmaani.
    Raamatu sissejuhatuses tuuakse kogu vajalik teave liha kohta - sobiva jaotustüki valimine, selle töötlemine ja toiduks valmistamine. Iga retsepti juures esitletakse ka olulisi toiduvalmistamise etappe fotodel, mis on kindlasti abiks neile, kes alles on avastanud kokakunsti võlu.
    Liharaamatu 80 klassikalise ja tänapäevase roa retseptide hulgas on näiteks eraldi toodud toite veise- ja vasikalihast, lamba- ja sealihast, kodulinnulihast ning metslinnu- ja ulukilihast. Mõned näited neist: chilli con carne, saltimbocca, küpsetatud sealiha õunakastmes, pardi-confit ehk rasvahoidis, lambalihahautis köögiviljadega. Selles raamatus tutvustatud lambaliha-retseptid lausa kutsuvad järele proovima, kuidas maitseb tallekints Vahemere moodi või lambaliha-porruhautis rosmariini klimpidega või hoopis Maroko safranilammas?
    Liha koos juurviljadega on universaalne toit, mis sobib igal aastaajal - nii ahjupraeks talvel kui ka grillimiseks suvel. Liharaamatust leiab arvukalt inspireerivaid retsepte, mida ka grilliõhtul proovida. Iga õnnestunud katsetus ja suurepärane maitseelamus ärgitab proovima järgmisi toite.
    Lia Virkus ja Angeelika Kang, Ajakirjade Kirjastus 2006, 116 lk, kõva köide
    Kordustrükk populaarsest raamatust, mis pakub uusi, huvitavaid, aga samas lihtsalt ning kergelt valmivaid grillroogi. Kogumik annab ka asjatundlikku nõu, millist grillaparaati ja varustust muretseda, kuidas õiget lihatükki valimida ja marineerida ning muidugi näpunäiteid ohutuks ja tulemusrikkaks grillimiseks. Lisaks tutvustatakse müügilolevaid kastmeid ja marinaade ning õpetatakse nende kodust valmistamist.
    Enn Tobreluts, Priit Toomits, Tiit Treve, Ajakirjade Kirjastus 2004, 154 lk, kõva köide
    Raamat annab põhjalikke näpunäiteid grillimise ja barbecue kohta koos arvukate BBQ- ja grilliretseptidega - kuidas valmistada sea-, veise-, lamba-, linnu- ja ulukilihast toite, samuti kala- ja mereandide grilliretsepte ning huvitavaid nõuandeid magusate grilli- ja BBQ-roogade ning erinevate salatite ja lisandite valmistamiseks. Raamatust leiab ka BBQ Euroopa meistrivõistluste võiduroogade retseptid.
    Tiina Kolk
    Harri Ilves, Lia Virkus, Enn Tobreluts, Ajakirjade Kirjastus 2004, 208 lk, kõva köide
    Raamat on kaunistatud rohkete piltidega ja joonistega. Raamatust leiab küsimusele, millest on parim teha šašlõkki, strooganovi, guljašši, grill-liha jms. Samuti on juttu, kuidas ja milliste maitseainetega maitsestada liha, erinevatest liha glasuuridest, kastmetest, paneeringutest. Raamatus on erinevate lihaliikide tutvustused (sea-, veise-, vasika-, lamba- ja ulukiliha) ning valmistusviisid, üle 100 retsepti koos pildiga valmisroast.
    Mul on kodus igasuguseid kokaraamatuid - nii neid, mis annavad baasteadmisi kui ka tuntud meistrite teoseid, mis on tulvil huvitavaid roogi ja mille järeletegemine ei pruugi isegi profil kokal õnnestuda. Niisugustest raamatutest saavad inspiratsiooni, kuidas toite valmistada, pakkuda ja kaunistada, nii professionaalid kui ka harrastajad. Aga kogenematule toiduvalmistajale kulub alguses iga lihtsamgi kokaraamat marjaks ära, sest nendes toodud alustõed aitavad edasi minna. Näiteks, kuidas grilliürituseks lihale marinaade või kastmeid valmistada. Nagu igal alal, nii ka siin, aitavad ürtide ja vürtsidega katsetustest saadud kogemused uusi nauditavaid maitsenüansse luua.
    Heast kokaraamatust leiab alati ka kogenud kokk uusi ideid.
    Alati püüan reisil olles leida vähemalt tunnikese, et kohalikus raamatupoes kokaraamatuid uurida ja valida.
    Mind huvitavad ikkagi retseptikogud, mitte kaunilt kujundatud "ilukirjandus".
    Kogun ka niinimetatud temaatilisi teoseid - näiteks Vahemere köögist, leivaküpsetamisest, pastaroogadest või grillimisest.
    Tean oma kogemusest, et iga kokaraamatu retseptide järgi valmistatud toit ei õnnestu - kas koostajatel on mõni komponent kirja panemata jäänud või on kogused valesti määratud. Ainult katsetades võib veenduda, mida retseptis muuta. Kas kokaraamat on hea, selle saab ikkagi ainult konkreetse roaga katsetades kindlaks teha.
    Autor: Tiina Kolk
  • Hetkel kuum
Suur analüüs: maailmamajanduse jõujoonte murrangus pole Euroopa seis kiita
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Maailmamajanduses annavad tooni Hiina, India ja laiemalt globaalse lõuna tõus ning USA jätkuva olulisuse valguses paistab suurima kaotajana Euroopa, kirjutab majanduspublitsist Liis Laidre Äripäeva essees.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi tee avalikust häbipostist töövõiduni: süda jättis löögi vahele
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.