Naftakompaniid kukutasid Oslot

Romet Kreek 09. juuni 2006, 00:00

Kui tõusvad naftahinnad mõjusid hästi naftakompaniide aktsiatele, kelle osakaal Norra börsiindeksis on suur, siis nüüd on olukord vastupidine.

Nafta hinna langus kukutas Statoili ja Norsk Hydro aktsiat, kes omakorda vedasid alla Norra indeksit OBX. Indeks kukkus kella 17ks 5,1 protsenti, 299,90 punktini.

Statoili aktsia kukkus 5,7 protsenti, 164 Norra kroonini. Aasta algusega võrreldes on aktsia 6,1 protsenti plussis. Norsk Hydro aktsia hind kukkus 7,6 protsenti, 153 Norra kroonini. See aktsia on ka pärast viimast langust sel aastal tõusnud 10,4 protsenti. Norra lehe Aftenposteni andmetel rõhus aktsiat lisaks nafta hinna langusele veel investorite mure tõusvate intresside, muudel börsidel üle maailma toimuva languse ning aeglustuva majanduskasvu pärast.

Naabermaal Rootsis naftapumpajatele seadmeid valmistava Atlas Copco aktsia hind kukkus viis protsenti, 180,5 Rootsi kroonini. Ettevõte on saanud rekordkoguse tellimusi naftakompaniidelt ja teatas hiljuti, et ei suuda seadmeid tähtaegadeks tarnida.

Rootsi kaevanduskompanii Bolideni aktsia hind kukkus kuus protsenti, 118,50 Rootsi kroonini.

Võib-olla tuleks hakata tulevasi tõusjaid otsima ärapõlatud sektoritest - näiteks lennukompaniide seast. Neile peaks mõjuma positiivselt nafta hinna langus (kui see on pikemaajaline), metallihindade langus (lennukitootjatel on ruumi lasta lennukihindu madalamale), probleemiks on aga intressitõus, mis laastab tarbijate rahakotte ning muudab lennukite finantseerimist soetamisel kallimaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing