Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Parima grilltoote valimisel võidutses Rakvere
Tallinnas Osman Kebab Grilli hoovis toimunud konkursil osales enamik Eesti suurematest lihatööstustest: Arke, Nõo ja Valga lihatööstused, lihatööstus Oskar, Otepää lihatööstus Edgar ning Rakvere Lihakombinaat.
Julia Amor ja Ivo Rull, ürituse korraldajad firmast Rull & Rumm, kommenteerisid testi põhimõtteid: "Iga lihatööstus sai igas kategoorias esitada ühe toote. Kuuelt lihatootjalt võistles neljas erinevas kategoorias kokku 24 toodet." Igal lihatööstusel oli kaasas oma grillmeister, kes vastutas toote valmimise eest.
Tooteid hindas kümneliikmeline žürii, kuhu kuulus kokkasid, kaubandustöötajaid, toitlustusega seotud poliitikud ja ajakirjade esindajaid. Mitmendat aastat žüriis olnud Ülle Klaus, toidukaupade ostujuht hulgifirmast AS Kaupmees, hindas selle aasta žürii tööd väga professionaalseks ja asjatundlikuks ning arvas, et žürii hulgas polnud kedagi, kelle arvamus võinuks olla ebapädev. Tooteid hinnati pimetesti vormis grill-lihade, -vorstide, šašlõkkide ja vaba valiku kategoorias. Žürii hinnangud olid valdavalt üksmeelsed.
Testi üldvõitjat küll ei kroonitud, kuid päeva parimana nimetati korduvalt Rakvere Lihatööstuse American grillribi, mis tuli esimeseks vaba valiku kategoorias. Riigikogu liige ja Eesti toidu nõukogu liige Imre Sooäär nimetas toodet põnevaks ja mahlaseks. Ülle Klaus lisas, et head ribi on väga raske niimoodi teha, et see oleks maitsev ja mahlane. "Igal aastal on neid ribisid ka pakutud, aga see oleks võinud olla sel aastal päeva tipp."
Lihatööstus areneb jõudsalt edasi. Tootjad püüavad alati üllatada ja leida uusi lähenemisi. Vaim on värske ja et konkurentsis püsida, tuleb uute asjadega välja tulla. Nagu igal aastal, oli ka seekord valikus uusi maitseid ja eksperimente, kuid žürii märkis parimate toodete juures positiivselt ära just naturaalse lihamaitse säilitamist.
Imre Sooäär tunnustas suunda puhtuse poole ning kiitis, et hakatakse jälle hindama liha enda naturaalset puhast maitset ega pakuta liiga üle erinevate maitseainetega. Enamikus selle aasta testtoodetes oli Sooääre arvates seda head kodumaise liha maitset tunda.
Kokk Sven Azojan leidis, et eelmise aastaga võrreldes oli sel aastal konkursil rohkem hästi maitsestatud tooteid. Maitseid oli erinevaid ja igale maitsemeelele. Azojan märkis ka, et tarbija huvi grillvorstide vastu hakkab tasapisi otsa saama, ostja eelistab rohkem grill-liha ning pisut kallimat ja kvaliteetsemat kaupa. Sellega seoses on lihatootjatel uute toodete leiutamisel fantaasiaruumi küllaga ning erinevate grilltoodete hulk ja kvaliteet on järjest tõusmas.