Iraagi ebastabiilsus kõigutab nafta hinda

Romet Kreek 12. juuni 2006, 00:00

Reedel tõusis nafta hind esimest korda viimase nelja päeva jooksul.

Nafta hinna tõusu põhjustas jätkuv ebastabiilsus Iraagis. Kui üleeilne Al-Qaida Iraagi liidri Abu Musab al-Zarqawi tapmine võis anda lootust, et vägivald väheneb, siis reedel jõudis turule vastupidine signaal.

Nimelt võeti pantvangi Iraagi tippnaftaametnik - Iraagi riikliku naftaprojektide kompanii juht Muthanna al-Badri.

Nafta hind tõusis reedel New Yorgis 1,8 protsenti, 71,63 dollarini. Eelneva kolme päevaga oli nafta hind langenud 2,1 protsenti, kuna Iraan ja USA suutsid omavahelistes suhetes vähemalt natuke pingeid maha võtta, kuigi nende nägemused Iraani uraanirikastamise programmi osas jätkuvalt lahknevad.

Neljapäeval puudutas nafta hind taset 69,10 dollarit barrel, mis on madalaim nafta hind pärast 22. maid.

Iraagil on jätkuvalt probleeme naftatootmise infrastruktuuri pihta suunatud rünnakute tõttu. Läinud kuul vähenes Iraagi naftatoodang 0,115 miljoni barreli võrra päevas, keskmiselt 1,94 miljoni barrelini päevas. 2003. aasta veebruaris, enne USA okupatsiooni, tootis Iraak 2,48 mln barrelit naftat päevas.

Huvitav on vaadata tooraine-uudiskirju. Mõned jätkavad endiselt nafta hinnatõusu kuulutamist, kuid teised pakuvad, et nafta on teel allapoole - ka 50 dollarit barrel ei tohiks olla võimatu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing