Miks Norma aktsiat ei haibita?

Romet Kreek 12. juuni 2006, 00:00

Vaatasin Norma aktsia graafikut - teist nii lootusetu pikaajalise liikumisega aktsiat ei leiagi.

Norma aktsia hind on aastaga kukkunud 31 protsenti. Ega Norma majandustulemused räägi midagi positiivset.

Küll aga on huvitav märkida, et spekulandid pole seda aktsiat leidnud ega üritanud hakata spekuleerima helgema tuleviku üle. Nii mõnigi kord on palju halvemas seisukorras ettevõtete aktsiaid üles ostetud ja haibitud, oodates imelisi pöördeid.

Võib-olla ei sobi Norma aktsia spekulantidele, kuna ettevõtte turuväärtus on liiga suur - miljard krooni. Kuigi Norma aktsia kaubeldavus on jäänud väga viletsaks, on see potentsiaalselt palju suurem kui spekulatiivsetel aktsiatel. Vahest ei näe foorumite aktsiapromootorid põhjendatult endal võimet panna Norma aktsiat ülespoole liikuma ja meelitada teiste investorite raha rongile, kuna vastu võiks tulla massiivne müügisurve.

Reedel langes Norma aktsia hind 0,6 protsenti, 78,23 kroonini ehk ümmarguse viie euroni.

Fondihaldusfirma East Capitali värskes kuukirjas ei olnud seekord Baltimaadele suurt midagi pühendatud.

Pea kogu aur läks kõvasti kukkunud Türgi valuutale, aktsiaturule ja fondile. East Capitali Türgi fondi turuletoomine sattus väga halvale ajale.

Türgi languses on süüdi odavalt laenatud raha varasem turuletung ja nüüd intressi tõstmise järel riigist pagemine. Spekulandid laenasid jeene, eurosid ja dollareid ning paigutasid need kõrgema tootlusega Türgi võlakirjadesse-aktsiatesse. Seejärel lahkuti korraga.

Baltimaade või Kesk- ja Ida-Euroopa riikidega võrreldes on Türgi majandus ja börs suured.

Suur aktsiaturg tähendab, et Türgi on globaalsetes arenevate turgude indeksites, mida paljud fondijuhid potentsiaalseid rahapaigutusobjekte otsides vaatavad. Kuna Balti riike ja ettevõtteid seal pole, siis kuuma raha fondijuhtide jaoks neid lihtsalt ei ole olemas. Meid pole radariekraanil.

Seetõttu ei satu siia ka lühiajalist spekulatiivset välisraha, mis lahkudes jätaks maha põletatud maa.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing