Emor: veendunud euroliidu toetaja hoolib kõikide heaolust

13. juuni 2006, 10:32

Euroopa Liidu toetajaid Eestis iseloomustab see, et nad hoolivad mitte ainult enda, vaid ka teiste inimeste heaolust, selgub TNS Emori uuringust.

Emori üle-eestiline väärtushinnangute uuring näitab, et Euroopa Liidu toetajad tunnevad vastutust selles osas, mis nende ümber toimub, samuti soovivad nad elada harmoonilises koosluses teiste inimestega. Ka tähtsustavad euroliidu toetajad vaimseid väärtusi materiaalseist rohkem.

Uuringu järgi omab kindlat seisukohta ELi suhtes ligi 42 protsenti Eesti 15-74 aastastest elanikest: 30% toetab Eesti kuulumist euroliitu, 12% ei toeta. Pool elanikkonnast on kõhkleval seisukohal: 32% pigem toetab liitu kuulumist ja 18% pigem ei toeta.

ELi toetajad eristuvad teistest hoiakulistest rühmadest sellega, et nende hulka kuulub enam kõrgharidusega ja materiaalselt hästi toimetulevaid inimesi, kes elavad Tallinnas või teistes suuremates Eesti linnades.

Ka subjektiivsete heaolunäitajate poolest hindavad euroliidu toetajad end teistest rühmadest kõrgemalt: 55% leiab, et nende elu on aastaga paranenud, 70% usub, et järgnev aasta tuleb tänavusest parem.

Positiivne suhtumine ELi on ilmselt tingitud ka nende inimeste laiemast silmaringist ning suuremast kokkupuutest teiste rahvuste ja kultuuridega, leiab Emor. Euroliidu toetajate hulgas on keskmisest oluliselt enam neid, kes teevad välisreise.

Elustiili poolest on need inimesed keskmisest aktiivsemad. Nad käivad sõpradega väljas, kinos, teatris ja kontsertidel ja muudel kultuuri- ja spordiüritustel enam kui keskmine eestlane. Samuti on nende seas enam spordiga tegelejaid.

Meediatarbimise poolest on antud grupis keskmisest enam sagedasi lehelugejaid: 70% neist loeb lehte iga päev või peaaegu iga päev. Keskmisest enam loetakse regulaarselt Postimeest (40%), SL Õhtulehte (28%), Päevalehte (26%), Eesti Ekspressi (21%) ning Äripäeva (15%).

Euroliidu vastaste seas on uuringu järgi keskmisest enam väheharitud ja madala sissetulekuga inimesi ning neid, kes elavad Eesti väikelinnades. ELis ei näe kasu suurem osa vastastest (69%).

Mittetoetajad on väga paiksed: 22% ei reisi kunagi Eestis ning 55% mujal riikides. Ajalehti ja ajakirju loetakse selles sihtrühmas keskmisest pisut vähem. Väljaannetest on loetuimad SL Õhtuleht (35%), Postimees (28%), Päevaleht (16%), Maaleht (15%) ja Kroonika (15%).

Internetikasutus on mittetoetajate seas keskmisest väiksem: 48% mittetoetajatest ei kasuta kunagi internetti ning vaid veerand neist kasutab internetti igapäevaselt.

Riigikantselei tellitud uuringu eesmärgiks oli kirjeldada ELi ja euro kommunikatsiooni sihtrühmi lähtuvalt nende sotsiaaldemograafilistest eripäradest, euroliiduga seotud veendumustest, reisikogemusest ning väärtushinnangutest, mis võimaldaksid valida neile kommunikatsiooniks sobivaid kanaleid ja sõnumeid.

Uuringu raames küsitles TNS Emor 1001 Eesti elanikku vanuses 15-17 aastat. Uuring viidi läbi 18. jaanuarist 14. veebruarini arvuti abil juhitavate personaalintervjuudena vastajate kodudes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing