Trigon andis uue Euroopa aktsiatele tugeva ostusoovituse

Annika Matson 13. juuni 2006, 12:03

Varahaldusfirma Trigon Capital soovitab tungivalt osta uue Euroopa aktsiaid, teatas firma.

'Peale viimase aja ränki müügimeeleolusid globaalsetel turgudel ning eriti pärast verelaskmist arenevates riikides anname tugeva ostusoovituse uue Euroopa aktsiatele, mille puhul näeme tugevaid fundamentaalnäitajaid, atraktiivseid hinnatasemeid ja ülemüüdud turge,' kommenteeris Trigon Capitali varahaldusüksuse juht Kristel Kivinurm-Priisalm.

Tema sõnul kasvavad uue Euroopa majandused jätkuvalt hästi ning selleks aastaks oodatavad SKP kasvu määrad on ligikaudu 5%.

Poola 1. kvartali SKT kasv kiirenes 5,2%-ni aasta baasil (4,3% 2005. aasta esimeses kvartalis) tänu tugevale palga- ja tööturu kasvule, mis omakorda toetas eratarbimist. Majanduskasvu mootor on oodatavalt sisemaine tarbimine, mida toetab madal eraisikute laenukoormus ja suurenevad palgad.

Mõnedes riikides näiteks nagu Poolas ja Tšehhi Vabariigis on ka ekspordi kasv hea. Ungari, mis on maadelnud tohutute topeltdefitsiitidega, on algatanud plaani, et maksukärbete ja avaliku sektori kulutuste vähendamisega märkimisväärselt vähendada eelarvepuudujääki, teatas Trigon.

Kasumite kasv on uue Euroopa riikides jätkuvalt tugev - suurettevõtete puhul 15% ja väikese ning keskmise suurusega ettevõtetel 20% ringis. Ränga müügisurve mõjul (mõned suurettevõtete aktsiahinnad on kukkunud oma tippudest mai algul 20-35%) on hinnasuhtarvud märgatavalt vähenenud.

Ungari ja Poola aktsiaid kaubeldakse nüüd tasemel vastavalt 9 ja 13 korda 2006. aasta prognoositav kasum, mis on oluliselt madalam kui kuu aja tagune tase 16 korda kasum.

Tšehhi, Poola ja Ungari suuremate börsiettevõtete hinna ja kasumi suhe on praegu 8 ja 11 vahel. Meie soositud väikese ja keskmise suurusega ettevõtted on viimase kuu jooksul samuti vett ja vilet näinud, kuid on nüüd veelgi huvitavamalt hinnatud kui piirkonna suurettevõtted, teatas Trigon.

'Need, kes on jälginud Trigoni investeerimisstiili pikemalt, teavad, et oleme juba mõnda aega olnud pessimistlikud enamiku piirkonna suurettevõtete suhtes,' ütles Kivinurm-Priisalm. Ta lisas, et strateegia - suur hajutatus, investeerimine alahinnatud aktsiatesse ja riskimaandamisstrateegiad - osutus mais aset leidnud korrektsiooni ajal edukaks. Fondid said teiste piirkonna fondidega võrreldes oluliselt vähem kannatada, eriti Teise Laine Fond.

'Usume, et uue Euroopa turud pakuvad praegu oma tugevate fundamentaalnäitajate, kiire kasumite kasvu ja atraktiivsete hinnatasemete juures häid võimalusi, need turud praegu üle müüdud,' kommenteeris Kivinurm-Priisalm.

'Soovitame investoritel praegust turusituatsiooni ära kasutada ning osta uue Euroopa aktsiaid. Prognoositavast hinnarallist peaks nende kõrgema beeta tõttu enim osa saama Trigon Kesk- ja Ida-Euroopa Fond ning Trigon Uus Euroopa Top 10 Fond, kuid ka Trigon Uus Euroopa Väikeettevõtete Fond peaks taastuma,' ütles Trigon Capitali varahaldusüksuse juht Kristel Kivinurm-Priisalm.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing