Aktsiafondid kukutasid Tallinna börsi

Annika Matson 14. juuni 2006, 00:00

"Ükski Eesti aktsiafond ei ole viimasel ajal hindade languse tõttu mahu kahanemisest pääsenud," ütles Hansabank Marketsi maakler Romet Tepper.

Tema sõnul on hetkel aktsiaid põhjast veidi juurde ostmas just suuremad välismaised investeerimisfondid ja väikeinvestorid.

"Tallinki aktsiat on väikeinvestorid ostma hakanud, pärast mõningast mõõnaperioodi ja eks ostjad ole nüüd pikaajalisema nägemusega," ütles Tepper. Ta lisas, et inimesed on hakanud raha välja võtma kohalike investeerimispankade Balti riikidesse investeerivatest fondidest. Intresside tõustes eelistavad inimesed raha hoida rahaturufondides ja müüa aktsiafondide osakud.

"Usun, et väga kaua kohalikud investorid aktsiafondidest eemal ei ole," möönis Tepper.

Küsimusele, kas ka Hansapank soovitaks Ida-Euroopa aktsiaid osta, märkis Tepper, et nad on Trigon Capitali soovitusega sama meelt. "Vaadates, mis hinnaga Swedbank mullu Hansapanga ära ostis ja mis hinnaga Ungari suurim pank OTP kaupleb, siis selles valguses oleks OTP hetkel üle kahe korra tõusuruumi," ütles Tepper.

Tema sõnul on langus Ida-Euroopas juba ülepaisutatud. "Ajalooliselt on alati head ostukohad olnud need, kus fondide mahud on alla müüdud, sest varsti peaks sellele järgnema kasv, kuna aktsiate väärtused on väga soodsaks muutunud," kommenteeris Tepper.

Ka SEB Eesti Ühispanga maakler Peeter Koppel märkis, et vähemlikviidseid Tallinna börsi aktsiaid müüvad kohalikud fondid. "Likviidsemate aktsiate puhul võib märgata ka suuremaid välismaiseid müüjaid," lisas ta.

Koppeli sõnul on praegu üle kogu maailma aktsiaturgudel suund selgelt alla. "Traagilisim oleks see, kui fondid ei saaks enam piirduda likviidsete aktsiate müügiga, sest fondiosakute lunastajaid on nii palju, vaid peaks asuma müüma ka vähemlikviidseid. See võiks kaasa tuua ilmselt selliseid hinnatasemeid, mida me praegu ette ei kujuta. Siiski on sellise stsenaariumi näide Leedus sel aastal toimunu näol," ütles Koppel.

Ühispanga maakler kinnitas, et fundamentaalselt on aktsiate hinnatasemed Kesk- ja Ida Euroopas odavad. Samas vaevab turge hirm intressimäärade edasise tõusu ees. Ja intresse ei tõsteta hetkel ainult USAs, vaid ka Euroopas.

"Isiklikult leian, et põhjast veel rääkida ei saa. Selleks et põhi moodustuma hakkaks, oleks vaja, et USA keskpanga juht Bernanke oma retoorikas tagasi tõmbaks ning annaks turgudele meeldivamaid signaale. Samas ei tähenda selginemine suure hurraaga ülespoole sööstmist - pigem seda, et saabub aeg, mil peab hoolikalt valima ettevõtteid, mida toetavad tugevad makronäitajad. Seni aga ei tundu n-ö rahas istumine sugugi halva ideena," märkis Koppel.

Varahaldusfirma Trigon Capital soovitas eile tungivalt osta uue Euroopa aktsiaid.

"Pärast viimase aja ränki müügimeeleolusid globaalsetel turgudel ning eriti pärast verelaskmist arenevates riikides anname tugeva ostusoovituse uue Euroopa aktsiatele, mille puhul näeme tugevaid fundamentaalnäitajaid, atraktiivseid hindu ja ülemüüdud turge," kommenteeris Trigon Capitali varahaldusüksuse juht Kristel Kivinurm-Priisalm.

Tema sõnul kasvavad uue Euroopa majandused jätkuvalt hästi ning selleks aastaks oodatavad majanduskasvu määrad on ligikaudu 5%.

Majanduskasv on tulnud tänu tugevale palga- ja tööturu kasvule. Majanduskasvu mootor on kasvav sisemaine tarbimine, mida toetab madal eraisikute laenukoormus ja suurenevad palgad.

Poolas ja Tšehhis on ka ekspordi kasv hea. Ungari, mis on maadelnud tohutu topeltdefitsiidiga, on algatanud plaani, et maksukärbete ja avaliku sektori kulutuste vähendamisega märkimisväärselt vähendada eelarve puudujääki.

Kasumite kasv on uue Euroopa riikides jätkuvalt tugev - suurettevõtete puhul 15% ja väikese ning keskmise suurusega ettevõtetel 20% ringis. Mõnede suurettevõtete aktsia hind on kukkunud oma tipust mai algul 20-35%. Ränga müügisurve mõjul on hinnasuhtarvud märgatavalt vähenenud.

Ungari ja Poola aktsiaid kaubeldakse nüüd tasemel vastavalt 9 ja 13 korda 2006. aasta prognoositav kasum, mis on oluliselt madalam kui kuu aja tagune tase 16 korda kasum. Tšehhi, Poola ja Ungari suuremate börsiettevõtete hinna ja kasumi suhe on praegu 8 ja 11 vahel. Huvitavate ettevõtetena nimetas Trigon Tšehhi Telekomi ja Komercni panka. Ungari suurimat jaepanka OTPd, Ungari telekomiettevõtet MATAV ja kohaliku energiafirmat MOL. Ka Poola pankade aktsiahinnad on tipust kukkunud 18-25%. Huvitav on ka sealne telekomiettevõtte TPSA.

"Trigoni soositud väikese ja keskmise suurusega ettevõtted on viimase kuu jooksul samuti vett ja vilet näinud, kuid on nüüd veelgi huvitavamalt hinnatud kui piirkonna suurettevõtted," ütles Kivinurm-Priisalm.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:04
    Otsi:

    Ava täpsem otsing