Arengufondil tuleb Eesti Telekomi aktsiad rahaks teha

Anne Oja 15. juuni 2006, 00:00

Investeerimispankur Joakim Helenius nimetas Telekomi aktsiate kandmist Arengufondi asjaks, millest ta üldse aru ei saa. Aktsiate kasutamise mõistsid hukka ka riskikapitalifondi juhtiv Allan Martinson ja Kawe Kapitali portfellihaldur Kristjan Hänni.

"Miks aktsiad, miks mitte raha?" küsis Helenius. "Müügu siis juba aktsiad maha ja pangu raha fondi. Kui loota dividenditulule, siis ühelt poolt paneks see surve alla Eesti Telekomi, mis ei ole hea, teisalt ei ole tegemist mingi Nobeli auhinnafondiga, mis saab enesele lubada intressituludest suurte summade väljamaksmist."

"Kui on soov vaadelda seda investeeringuna, siis oleks mõistlik riske rohkem hajutada," sõnas Kristjan Hänni. "Kui on soov valijatele meeldida, siis peaks oma osaluse Teliale maha müüma ja edaspidi regulatsioonidega ettevõtte suhtes karmim olema valijatele madalamate hindade saavutamiseks."

"Ma olen juba varem öelnud, et sellise fondi loomine pole üldse hea mõte," jätkas Helenius. "Eestlased võivad küll vaadata, et Sitra on Soomes väga edukas olnud, minu arvamus on aga, et enamikul juhtudel, kus riik on püüdnud investorit mängida, pole see heaga lõppenud."

Varem Arengufondi pooldanud Allan Martinson peab seda praegugi teretulnuks, kuid imestas eile, miks otsustati fondi paigutada raha asemel aktsiaid. "Pole ühtegi põhjust, miks panna investeerimisfondi aktsiaid, sest investeerima peab ju raha," ütles ta.

Riik oleks võinud anda raha erakapitali juhitavatesse fondidesse, nagu seda on tehtud Lätis ja Iisraelis. "See raha on küll riigi poolt raskemini juhitav, kuid erakapital teeb vähem lollusi kui riik," põhjendas Martinson.

Heleniuse hinnangul on eriti problemaatiline Arengufondi ülesehitus, kuna otsustamist mõjutavad poliitikud. "Kohe tekib kiusatus toetada häid sõpru ja partei rahastajaid," ütles ta.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja tegevjuhi Siim Raie sõnul oli ettevõtluse toetusmeetmetest Arengufond seni puudu, kuid küsimus on, mida ta täpselt tegema hakkab. Raie avaldas lootust, et Arengufond hakkab toetuste jagamise asemel tegelema arenguseirega.

Raie lisas, et ei pea õigeks, kui riiklik fond sekkub riskikapitali turule. "Ma saan aru, et neil on kavas investeerida sinna, kus riskikapitalistid ei julge üksi vastutust võtta," ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing