Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rain Laane juba koolipoisina IT-firmas tööl

    Töötasite varem kaheksa aastat IBMis, kas kasutate ikka nende arvutit?
    Kasutan teise tootja arvutit, kuna korporatsioonides on oma IT-poliitika, mida meie siin ei määra. Arvuti on töövahend. Samasugune nagu auto, mis on küll seotud paljude emotsioonidega. Üleminek pole raske, vahe on vaid mentaalne, sisulist erinevust pole.
    Kui kergelt on läinud sisseelamine uude ametisse?
    Esimesed kolm kuud ei olnud lihtne. Esimene nädal, kui läksin õhtul koju - kellaaega ma ei ütle - siis oli küll selline tunne, et mu kõvaketas on selleks päevaks täitsa täis saanud. Info maht oli meeletult suur.
    Suurim erinevust nende kahe firma vahel on elutempo kiirus. Elu Microsoftis on kiirem kui IBMis. See on tingitud töökultuurist ja alluvussuhtest. Minu eelmine töökoht allus Põhjamaade regiooni. Suhtumine tööaja mõistesse ning väärtushinnangud Põhjamaades ja Kesk- ning Ida-Euroopa riikides on kardinaalselt erinevad.
    Soome-Rootsi kultuuris on mõeldamatu, et helistatakse inimesele pärast kella viite või puhkuse ajal ning küsitakse tööasju. Kesk- ja Ida-Euroopas on täiesti tavapärane, et saad õhtul kell üheksa kõne, et hommikul kella üheksaks on vaja arvamusavaldust 30-lehelise esitluse kohta või tuleb see lausa hommikul ka ise ette kanda. Ühel juhul on tegemist küpse majandusega, teine peab kiire majanduskasvu saavutamiseks rohkem vaeva nägema.
    Mis teid firmajuhi rolli juures üllatas?
    Ma ei eeldanud, et tööd on nii palju, samuti ka mitte seda, et ajaplaneerimine on üks kõige kriitilisemaid tegureid. Ja enne ei hinnanud ma oma isiklikku aega nii palju kui täna.
    Olete suur planeerija?
    Mul on elektrooniline kalender, kui sirvin seda ette- või tahapoole, siis on üpris raske leida päevas auku, kus saaks tegeleda planeerimatute asjadega. Paljud sõbrad tunnistavad, et näevad mind väga harva pärast Microsofti tööle asumist.
    Kas Bill Gates'i olete juba näinud?
    Kohtusin temaga Lissabonis, meil oli kevadel seal üle-euroopaline foorum. Gates oli üks peaesinejaist ja andis meile ka õhtusöögi. Ta on väga tegus härrasmees. Ma ei kadesta teda, arvestades tema ajagraafikut ja aja viieminutilist planeerimist - see pole kerge töö.
    Milline on Microsofti olukord Eesti tööjõuturul?
    Tööandjana on Microsoft kindlasti magnetiks. Need, kes täna siin töötavad, on rahul nii töökoha kui -andjaga. Ma usun, et keegi ei pea häbenema Microsoftis töötamist. Microsoftil on Eestis 24 töötajat, meie suhteliselt ambitsioonikas plaan on kasvada aasta jooksul 44 inimeseni. Leida 20 professionaalset inimest Eesti tööturult, kes oleks kursis ka ITga, on väljakutsuv ülesanne.
    Mis inimesi teil tööl hoiab?
    Esiteks meeskond. Teine motivaator on tulevikuperspektiiv - kuhu on võimalik areneda, kelleks saada. Microsoftis on kirjutamata reegel, et üle kolme aasta inimesed sama tööd ei tee. Kui inimene on olnud 2,5 aastat sama koha peal, siis nii tema ise kui tema ülemus otsivad karjääris järgmist sammu. Meil on kaks korda aastas vestlused töötajatega nende saavutustest, karjääri planeerimisest, motivatsioonifaktoritest.
    Miks teist ei saanud ehitajat?
    See pole minu ala, IT on mind rohkem kütkestanud, naudin seda. Minu esimene töökoht oli väikeettevõte Kompuuter, kuhu läksin tööle keskkooli kõrvalt 16aastasena programmeerijana. Teadupärast on inimene kõige targem siis, kui lõpetab keskkooli.
    Mul oli valida kolme ala vahel: arvutiteadus, majandus ning ehitus. Arvutiteadust polnud mõtet õppima minna, sest sellest teadsin ma ju kõike! Tagantjärele vaadates oli see muidugi sügavalt ekslik. Majandusteaduskonna kahjuks rääkis see, et majandusteaduskond asus polütehnilisel instituudil Koplis. Mõtlesin, et hommikul Mustamäelt 45 minutit bussiga taha Koplisse loksuda pole võimalik. Nii jäigi üle ehitus.
    Kas loete juhtimisalast kirjandust?
    Mu aknalaual on kolm raamatut. Tunnistan, et pole neid mõnda aega puudutanud, kuna just lõppes järgmise majandusaasta eelarve koostamine ning tööpäevad venisid pikaks. Juhtimisraamat avardab maailmapilti. Viimati lugesin raamatut "AS Loomad". Ega seal ei olnud midagi uut. Kuid samas toob värskenduse mõningate asjade kordamine, mis on nii selged, et kipuvad jääma kahe silma vahele.
    Juhtimises on tavapärane möödalask, et väga palju asju põleb heleda leegiga. Kui juht peab tuld kustutama, siis väga hästi toimivad asjad jäävad kahe silma vahele - neile keskendumiseks ei jää aega. Aga see võib olla sinu põhitegevus. Kui seal midagi juhtub, sa ei pööra inimestele tähelepanu, võib äri hakata allamäge veerema.
    Palju Microsoft oma töötajaid aktsiate ja optsioonidega motiveerib?
    Iga Microsofti tööle tulev inimene saab teatud hulga aktsiaid, mida küll kohe järgmisel päeval maha müüa ei saa. Sõltuvalt töötulemustest on ka üks premeerimise vorm aktsiate andmine töötajatele. Mina oma aktsiate mahamüümisega ei kiirusta, pole põhjust.
    Kas olete kasutanud Microsofti piraattarkvara?
    Olles IT-äris aastast 1988, siis ei saanud Eestis näiteks Windows 3.0 legaalselt osta.
    Piraatluse juures on oluline inimese mõtteviisi kujundamises. Paljud arvavad, et Bill Gates on maailma kõige rikkam inimene ja tal on raha küll. See on täiesti härra Gates'i eraasi, et ta on maailma rikkaim ja nagu ta on öelnud, see teda väga ei rõõmusta. Statoil või mõni muu kütusefirma pole ka just väga vaene. Kui inimesed tangivad auto ära, siirduvad nad millegipärast seejärel kassasse maksma. Inimeste mõtteviis on selline, et see on asi, mille eest tuleb maksta.
    Eestis on veel pikk tee minna, et selgitada - teise inimese teose ilma loata kasutamine on kõige lihtsam ja labasem vargus. Peame maast-madalast oma lastele õpetama väärtushinnanguid kellegi teise loodu kasutamiseks.
    Kui teil on valida eesti- ja inglisekeelse tarkvara vahel, kumma valite?
    Kasutan mõlemat, kuid korporatsiooni reeglite järgi peavad meil teatud programmid olema inglisekeelsed.
    Kui palju teie igapäevasest tööst on võõrkeeles?
    Inglise keel on meie töökeel, seda kasutan päevas tihti. Olen end tabanud mõnikord ka mõtlemas tööasjadele inglise keeles. Balti kolleegidega suhtleme nii inglise kui vene keeles, tööasju ajame inglise ja tööväliseid asju vene keeles. Tunnen end inglise keeles paremini kui vene keeles.
    Millele kulub teie vaba aeg?
    Tahan investeerida vaba aega perega koos millegi toreda tegemiseks. Olen viimase kaheksa kuu eest oma perele palju võlgu, õnneks on mul mõistev naine ja mõistvad lapsed. Kui jõuan, teen 2-3 nädalas midagi füüsilist: mängin tennist ja sõidan rattaga. Siis õnnestub natuke akusid laadida.
    Olen laulnud poiste- ja meeskooris, mänginud tehnikaülikooli orkestris. Kui viis-kuus inimest mõtlevad, et midagi ei juhtu, kui täna puudun koorist või orkestrist, siis ülejäänud inimesed ja kontserdi korral ka publik kannatavad. Tuleb olla enda vastu aus, kui sa ei suuda seda teha hingega, siis on parem tunnistada, et tuleb võtta aega maha.
    Teid on nimetatud vidinahulluna, mis huvitavat vidinat praegu kasutate?
    See on väga huvitav, kuidas prioriteedid elus muutuvad. Kui kaheksa kuu eest lõpetasin eelmises töökohas, pakkisin erilise hoolega ühte karpi, kus on need asjad, millega ma sel hetkel elu ette ei kujutanud. Seal oli sees igasugu vidinaid, nii juhtmega kui juhtmeta asju, mis omavahel ühildusid ja vahel mitte. Nüüd olen seda kasti paar korda garaažinurgas silmanud, kuid pole kahjuks jõudnud lahti pakkida.
    Mida teete viie aasta pärast?
    Suure tõenäosusega olen Microsoftis tööl. Kui teised Microsofti töötajad liiguvad firmas edasi kolme aasta järel, siis esinduste juhid võivad olla ametis ka üle viie aasta. Ma ei välistaks rahvusvahelist karjääri. Välismaal töötamine annaks kindlasti värskema kogemuse. Kuid mulle meeldib Eesti, näen oma tulevikku ja vanaduspõlve seoses Eestiga. Ja ka lapsed peaksid minema emakeelsesse kooli, kuigi saavad kindlasti hakkama ka rahvusvahelises koolis.
    Kas Microsoft on hea firma välismaal töötamise mõttes?
    Absoluutselt. Palju sõltub inimese aktiivsusest vaadata ringi ja olla tähele pandav. Väljaspool Eestit suhtevõrgu omamine sõltub inimesest. Kõik rahvusvahelised üritused annavad selle võimaluse, õng on sul olemas, kuid kala pead ise kinni püüdma.
    Tutvusin Rain Laanega kunagise Tombi-nimelise kultuuripalee poistekooris, laulsime esimesest klassist alates koos 5-6 aastat. Sealt sai alguse sõprus, läbikäimiseks polnud hiljem enam kooli vaja. Kui Rain oli meestelaulu seltsi poistekoori mänedžer, olin mina koori juhataja. Loodetavasti tuleb ta kunagi pillimängu või muusika juurde tagasi, kui elu kergemaks läheb.
    Rain on aktiivne, kõigest huvituv, uudishimulik. Heas mõttes topib oma nina igale poole. Tundub, et ta teab kõike ja oskab kõike - maja ehitusest mänguasja parandamiseni. Rainil on metsikult palju energiat, mis võimaldab palju teha ja paljuga kursis olla. Ebameeldivaid asju ta enda sisse ei võta, liigub edasi. Ja kui ta on endale midagi pähe võtnud, siis teeb selle ära, kui see ka valmistab teistele tüli või muret. Ei teagi, kas see on hea või halb omadus.
    IT-inimese kohta on ta täiesti normaalne, Rain on nõus ka pliiatsiga kirjutama.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Netflix sai miljoneid kliente juurde, kuid aktsia langes ikka
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Voogedastusplatvorm Netflix üllatas Wall Streeti esimeses kvartalis miljonite uute klientidega, kuid aktsia taandus järelturul sellegipoolest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.