Tallink lubab viie miljoni uue aktsia hinna avaldada reedeks

Annika Matson 15. juuni 2006, 00:00

Tallinki uute aktsiate hinna ettepaneku peavad heaks kiitma aktsionärid. Tallinki aktsionäride erakorraline koosolek toimub 22. juunil.

Millise ettepaneku Tallinki juhatus aktsiate hinna osas erakorralisel koosolekul teeb, on seni veel saladus. "Börsi reeglid on nii ranged, et midagi uute aktsiate hinna ettepaneku osas hetkel öelda ei saa," ütles eile Tallinki üks suuromanikke Ain Hanschmidt.

"Selle nädala lõpuks selgub viie miljoni Sea Containersile emiteeritava Tallinki aktsia hind," lubas eile õhul firma investorsuhete juht Peter Roose. Sea Containers ei tohi Tallinki aktsiaid müüa 12 kuu jooksul alates lepingu sõlmimisest.

Tallinki erakorralisel aktsionäride koosolekul on kavas ka põhikirja muutmine ja aktsiakapitali suurendamine. Lisaks kutsutakse tagasi Tallinki nõukogu liige ja praegune Eesti Panga president Andres Lipstok. Aktsionäride kokkukutsumise teates on kirjas, et Tallinki aktsiate omamine enne uute emiteerimist ei anna õigust nende ostuks. 22. juuni aktsionäride koosolek on Tallinkil esimene börsifirmana. See toimub Olümpia hotelli konverentsiruumis, mis mahutab 500 inimest. Investoreid on Tallinkil 14 250.

Tallinki aktsia sulgus eile rekordmadalal tasemel, makstes päeva lõpuks 55,55 krooni. Langus võrreldes päev varasemaga oli 5,08 protsenti.

See, et Tallink ostab Silja Line'i, mõjus investoritele positiivselt vaid hetkeks. "Tallinki uudiste voog ja aktsia hinna liikumine on hetkel teineteisest lahus," kinnitas SEB Eesti Ühispanga maakler Peeter Koppel.

Ta lisas, et välismaiste investeerimisfondide raha liigub jätkuvalt Ida-Euroopa turgudelt välja. Esimesena sattusidki siin surve alla likviidsemad aktsiad, nagu Tallink ja Eesti Telekom. "Tallinna börsil on Tallinki ja Eesti Telekomi aktsiad tänavu välisfondidele kujunenud omamoodi põrkerauaks, mis esimese löögi enda peale võtsid," ütles Koppel ning lisas, et seetõttu võimenduvad ka Silja Line'i ostuga seotud võimalikud negatiivsed aspektid.

"Olemasolevate investorite jaoks on kõige halvem see, et nende suppi Silja Line'i ostu tõttu n-ö lahjendatakse," ütles Koppel.

Ka olukord maailmaturgudel on praegu Tallinki jaoks ebasoodne. "Intressimäärad tõusevad kogu maailmas, ettevõtte laenukoormus ja intressikulud kasvavad. Lisaks on võimalik, et paksu verd Soome ja Eesti töötajate vahel põhjustab asjaolu, et nende tööd tasustatakse erinevalt, tõenäoliselt tekib surve ka eestlaste palgatõusuks ja Tallinkil palgakulu kasvuks," kommenteeris Koppel.

"Kesk- ja Ida-Euroopas on aktsiaturud juba selgelt üle müüdud, aga kui fondiinvestorid on otsustanud raha välja võtta, ei jää ka fondihalduril muud üle, kui aktsiaid edasi müüa," selgitas Koppel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing