EPL: Pudingi ja jogurti hind kerkib

15. juuni 2006, 07:37

Aastaga võivad piimatoodete hinnad kasvada keskmiselt kümne protsendi võrra.

Eesti piimatoodete turuliider Tallinna Piimatööstus tõstis 1. juunist paari protsendi võrra sulatatud juustu, pudingite, bio- ja joogijogurtite, keefiri ja peti ning kõrgpastöriseeritud piima hinda, kirjutab Eesti Päevaleht.

Hindu korrigeeritakse ka sügisel. Tallinna Piimatööstuse juhi Kadi Lamboti ennustuse järgi tõuseb piimatoodete hind tänavu kokku ligikaudu kümme protsenti. Hinnatõusu põhjustab asjaolu, et tõusnud on nii kütuse kui ka elektri hind, töötajate palga-, tootmis- ja transpordikulud. Samuti on kahel viimasel aastal kerkinud 40 protsendi võrra toorpiima hind.

Kahe viimase aasta jooksul on kõige enam tõusnud kodujuustu hind – ligi 20 protsenti. Järgnevad hapukoor ja või, mõlema hind on kerkinud üheksa protsenti, rõõsk koor on kallinenud seitse protsenti. Samale tasemele on jäänud joogipiima hinnad. Ülejäänud tooterühmades on hinnad tõusnud keskmiselt kaks-kolm protsenti.

Lamboti sõnul sõltub toodete hind konkurentsist – ühelt poolt konkureerivad tööstused omavahel, kuid konkurents on tihenenud ka jaemüüjate vahel. Tarbija on sellest ainult võitnud, kuna konkurents pole lasknud jaehindadel oluliselt tõusta.

Lambot märkis, et ELi astumisega muutus turg tunduvalt laiemaks. Enam ei konkureeri omavahel ainult Eestis paiknevad tööstused, vaid tänu Balti suurtele jaekaubanduskettidele kõik Eestis, Lätis ja Leedus asuvad tööstused. Seegi on piimatoodete hinnad suhteliselt paigal hoidnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing