Leedu peaministrikandidaat selgunud

15. juuni 2006, 14:20

Leedu president Valdas Adamkus nimetas peaministrikandidaadiks senise rahandusministri Zigmantas Balcytise, kes lubab jätkata püüdlusi euro käibelevõtuks.

„Jätkan Leedu püüdlusi euro käibelevõtuks,” ütles Balcytis täna Leedu parlamendis. „See on Leedu jaoks strateegiline samm, mis toob juurde välisinvesteeringuid ning kindlustab majanduskasvu jätkumise,” vahendab Bloomberg.

President Adamkus nimetas 52-aastase majandusspetsialisti uueks peaministrikandidaadiks pärast seda kui eelmine Algirdas Brazauskase juhitud valitsus 1. juunil koalitsiooni kärisemise tõttu tagasi astus. Balcytise peab veel ametisse kinnitama Leedu parlament.

Rahandusministrina kärpis Balcytis Leedu eelarvedefitsiiti läinud aastal 0,5%le 2004. aasta 1,5 protsendilt ning tänavu on eelarve ülejäägis. Majandus kasvas 8,8% tempos.

Tema reputatsiooni võib aga varjutada Leedu euroga liitumise taotluse tagasilükkamine, sest inflatsioonikriteerium jäi Leedul ülinapilt täitmata. „Ta on poliitiliselt vastutav, et Leedu ei saanud eurot käibele võtta nii nagu plaanitud oli,” kommenteeris Leedu finantsanalüüsi assotsiatsiooni president Mindaugas Vaiciulis. „Rahandusjuhina oodati temalt mitmeid täiendavaid samme Leedu edu kindlustamiseks.”

Balcytis kuulub endise peaminister Algirdas Brazauskase sotsiaaldemokraatlikkusse parteisse. Täna parlamendis esinedes ütles ta, et jätkab eelmise valitsuse kurssi ning plaanib üksikisiku tulumaksu alandamist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing