FIEde maksukoormus väheneb

Olavi Kärsna 19. juuni 2006, 00:00

Mai viimasel päeval võttis Riigikogu vastu mitu tulumaksuseaduse muudatust, millest üks vähendab FIEde maksukoormust.

Asi, mida muudeti, on maksude arvutamise metoodika. Koos arvutusmetoodikaga muutus aga ka üks FIE ettevõtluse kulusid vägagi oluliselt mõjutanud asjaolu. Nimelt ei saa alates 2007. aastast iseenda eest makstud sotsiaalmaksu enam ettevõtluse kuludesse kanda. Eelmise aasta eest 1. oktoobriks juurdemakstav summa oli aga maksmise aastal päris oluline kuluartikkel.

2006. a sotsiaalmaksu kohta on seaduses öeldud nii: 2007. aasta maksustamisperioodile eelnenud maksustamisperioodi eest tasutud sotsiaalkindlustuse maksusid ja makseid võib füüsilisest isikust ettevõtja ettevõtlustulust maha arvata sõltumata seaduse N 34 punktis 12 sätestatust.

Seega peaks 2006. a sotsiaalmaksu pärast E-vormi kokkupanemist välja arvutama ja enne tuludeklaratsiooni esitamist vajaliku juurdemakse ka ära maksma, sest seadus lubab tulust maha arvata ainult 2006. a eest tegelikult tasutud maksu. Äripäeva lugejatele see ilmselt probleem ei ole, aga kardan, et paljudele vanematele inimestele võib see raskeks pähkliks osutuda. Tavaliselt arvutab maksud välja ju maksuamet. Seepärast, selle lehe lugejad: rääkige tuttavate FIEdega ja kui vaja, abistage neid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing