Kohus tunnistas 22 isikut süüdi altkäemaksu andmises, võtmises ja vahendamises

19. juuni 2006, 11:50

Tartu maakohus tunnistas altkäemaksu võtmises, andmises ja vahendamises süüdi 22 isikut, teatasid Tartu maakohus ja riigiprokuratuur.

Nimetatud 22 isikust 15 töötasid varem Kagu Tolliinspektuuri Koidula piiripunkti tolliinspektoritena.

Altkäemaksu võtmises tunnistati süüdi endised tolliinspektorid Allan Maila (61), Uno Mathiesen (56), Vaiko Kiudorv (40), Toomas Pedosk (38), Tõnis Ots (56), Edvard Vorobjev (32), Aare Laaneots (54), Guno Kergand (56), Kiira Talgre (40), Andres Kütt (38), Tamar Hääl (42), Kalmer Kiik (40), Tanel Hääl (37) ja Andres Purason (37). Altkäemaksu võtmises ja andmises tunnistati süüdi Rain Eedra (30).

Altkäemaksu andmises Koidula piiripunkti tolliinspektoritele tunnistati süüdi Rein Kuhi (32), Georgi Kuhi (32), Jelena Odintsova (39), Nikolay Kholopov (51), Aleksandr Vlassov (48) ja Vladimir Jevdokimov (46). Altkäemaksu vahendamises tunnistati süüdi Ove Ostra (37).

Altkäemaksu võtmises süüdistatavatele mõistis kohus 5 isikule kuni 3 kuu pikkused šokivangistused ning ülejäänutele tingimisi vangistused, mille pikkused jäid ajavahemikku 2 aastast 3 aastani. Lisaks võttis kohus endistelt tolliinspektoritelt 3 aastaks avalikus teenistuses töötamise õiguse.

Altkäemaksu andmises ja vahendamises süüdistatavatele mõistis kohus 6 kuu kuni 3 aasta pikkused tingimisi vangistused. Altkäemaksu võtnud isikutelt mõisteti riigituludesse välja ka altkäemaksuna saadud raha kogusummas ligi 850 000 krooni.
Kohtueelses menetluses leidis kaitsepolitsei poolt tõendamist üle 800 000 krooni altkäemaksu võtmine augustist 2004 kuni oktoobrini 2005.

Lõuna ringkonnaprokurör Ülle Hõraku sõnul oli tegemist pikaajalise ja süstemaatilise raha andmise ja võtmise süsteemiga, mille kaitsepolitsei sekkumine lõpetas. „Rahapakkujateks olid nii Eesti kui Vene ettevõtjad, kelle edukus sõltus sellest kui hästi nad suutsid toimima panna salakaubanduse süsteemi. Kõik süüdistatavad tunnistasid altkäemaksu võtmise, andmise ja vahendamise üles ning nad kahetsesid tehtut.“

Isikuid süüdistati järgmistes episoodides:
15 Kagu Tolliinspektuuri Koidula piiripunkti tolliinspektorit võtsid augustist 2004 kuni oktoobrini korduvalt kahelt Venemaa ärimehelt altkäemaksu kogusummas 406 720 krooni. Vastutasuks lubasid tolliinspektorid ärimeestega seotud transiitfirmade autodel takistamatult sõita läbi Koidula tollipiiripunkti Eesti Vabariigist Vene Föderatsiooni. Altkäemaksu anti veoautojuhtide ja ühe tolliinspektori vahendusel, ühe koorma eest maksti korraga 50–100 USD. Kohtu all oli ka kaks transiitfirmadega seotud isikut, neid karistati mitmel korral altkäemaksu andmise eest.

Samuti võtsid 12 tolliinspektorit ühelt füüsilisest isikust ettevõtjalt 2005. aastal korduvalt altkäemaksu kogusummas 236 000 krooni. Vastutasuna võimaldasid tolliinspektorid tööl olles antud FIEga seotud kaubabussidel takistamatult sõita Venemaalt Eestisse. Ühe koorma eest, milles oli peamiselt piraatkaup, maksis FIE 2000 kuni 5000 krooni. Kohtu all oli ka altkäemaksu andnud FIE, keda karistati rohkem kui kahel korral altkäemaksu andmises.

Viis tolliinspektorit võtsid märtsist 2005 kuni septembrini 2005 korduvalt altkäemaksu kokku vähemalt 14 000 krooni Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni kontrolljoont ületavatelt autojuhtidelt. Vastutasuna võimaldasid inspektorid neil ületada tollikontroll puudulike dokumentidega. Autojuhtide makstud summad olid 5–50 USD, 5–10 eurot 100–200 krooni korraga.

Neli tolliinspektorit võtsid läbi ühe isiku vahendamise kahelt isikult altkäemaksu 2002. aasta sügisest kuni 2004. aasta kevadeni kogusummas 101 000 krooni. Nii oli võimalik tuua Venemaalt Eestisse tollikontrollita suurtes kogustes salakaupa, näiteks piiritust, sigarette ja ikoone. Lisaks tolliinspektoritele olid kohtu all altkäemaksu andjad ja vahendaja.

2005. aastal võtsid kolm tolliinspektorit korduvalt Igori nimeliselt mehelt altkäemaksu kogusummas 20 250 krooni. Vastutasuks võimaldati Venemaalt Eestisse sõita tollikontrollita kahel kaubikul, millel oli vineerseinte vahele peidetud suur kogus salasigarette.

Kolm tolliinspektorit võtsid 2005. aasta juunis ühe vahendaja kaudu kahelt isikult altkäemaksu 40 000 kroon. Nii oli võimalik Venemaalt Eestisse tuua suures koguses piiritust, sigarette ja ikoone. Sama teo eest karistati ka altkäemaksu andjaid ja vahendajat.

Kahe isiku suhtes kriminaalmenetlus veel kestab, nad ei olnud nõus kokkuleppemenetlusega.

Kaitsepolitsei alustas kriminaalmenetlust 2005. aasta aprillis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing