Rahamaiad ametnikud mõisteti süüdi

Gert D. Hankewitz 20. juuni 2006, 00:00

Eile avalikustas riigiprokuratuur 22 inimest, kelle Tartu maakohus altkäemaksu võtmises, andmises ning vahendamises süüdi mõistis. Neist 15 olid enne altkäemaksu võtmises kahtlustatavaks saamist Kagu tolliinspektuuri Koidula piiripunkti tolliinspektorid, kes lasid 2004. aasta augustist kuni 2005. aasta oktoobrini riigist välja viia ja ka siia tuua Eesti ning Vene ettevõtjate ebaseaduslikku kaupa. Nii teenisid tolliametnikud kokku ka 800 000 krooni lisaraha.

Lõuna ringkonnaprokurör Ülle Hõraku ütles, et tegemist oli pikaajalise ja süstemaatilise raha andmise ja võtmisega, mille kaitsepolitsei sekkumine lõpetas. Tema sõnul sõltus altkäemaksu andnud ettevõtjate edukus sellest, kui hästi nad suutsid toimima panna salakaubanduse süsteemi. "Kõik süüdistatavad tunnistasid altkäemaksu võtmise, andmise ja vahendamise üles ning nad kahetsesid tehtut," lisas Hõrak.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Enriko Aava sõnul on amet analüüsinud korruptsioonijuhtumite tekke põhjuseid ning rakendanud meetmed nende kõrvaldamiseks. Pärast kapo avastatut on Koidula piiripunktis ametisse määratud uued vahetusvanemad ja tollipunkti juhatajad. "Vähendasime piiripunktis töötavate ametnike arvu, samal ajal tõusid töökoormus ja vastustus, mis võimaldas tõsta palkasid kuni 30% ulatuses," edastas Aav pressiteates.

Kohus mõistis viiele altkäemaksu võtnud isikule kuni kolme kuu pikkuse šokivangistuse ning ülejäänutele 2-3aastase tingimisi vangistuse.

Altkäemaksu andmises ja vahendamise eest mõistis kohus 6-3 aasta pikkused tingimisi vangistused. Kohus mõistis riigituludesse ka altkäemaksuna saadud raha.

15 tolliinspektorit võtsid 2004. aasta augustist kuni oktoobrini korduvalt kahelt Venemaa ärimehelt kokku 406 720 krooni altkäemaksu, mille eest lubasid inspektorid ärimeestega seotud firmade autodel takistamatult sõita läbi Koidula tollipiiripunkti Eestist Venemaale. Altkäemaksu anti veoautojuhtide ja ühe tolliinspektori vahendusel, ühe koorma eest maksti korraga 50-100 dollarit.

2005. aastal võtsid 12 tolliinspektorit ühelt FIE-lt korduvalt 236 000 krooni altkäemaksu, et see saaks oma piraatkaubakoorma salaja Venemaalt Eestisse toimetada. Ühe koorma eest said ametnikud 2000-5000 krooni.

2005. aastal võtsid kolm tolliinspektorit korduvalt Igori-nimeliselt mehelt altkäemaksu kogusummas 20 250 krooni. Vastutasuks võimaldati Venemaalt Eestisse sõita tollikontrollita kahel kaubikul, millel oli vineerseinte vahele peidetud suur kogus salasigarette.

Pole mingi saladus, et Eesti tollis on probleeme ning on hea, et altkäemaksu võtnutele jälile jõuti, tõdes praegu Poolas viibiv justiitsminister Rein Lang.

"Eesti-suuruse riigi kohta on see väga suur hulk," kommenteeris Lang süüdi mõistetud ametnike arvu.

"Kui keegi arvab Eestis, et altkäemaksu võib võtta, siis on see rangelt ekslik. Prokuratuur ja kaitsepolitsei jõuavad asjale jälile," kinnitas Lang. Minister lisas, et praegu toimub suurpuhastus, mis peaks viima korraliku Eesti riigiaparaadi tekkele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:05
Otsi:

Ava täpsem otsing