Oligarh Abramovitš siirdub teraseärisse

Tõnis Arnover 21. juuni 2006, 00:00

Roman Abramovitš on värvikas kuju ja hea ärimees. Värvikust on lisanud tuntud Briti jalgpalliklubi Chelsea ostmine ning Tšukotka kuberneri tiitel, mille ta president Vladimir Putini veenmisel teist korda vastu võttis. Asjatundjad arvavad, et teraseärissegi siirdus ta Kremlile kastaneid tulest välja tooma nagu naftaäriski.

Sel nädalal teatas tema investeerimisfirma Millhouse, et ostab 41% Luksemburgis registreeritud Evraz Groupist. Ehk täpsemalt, Millhouse'ile kuuluv Greenleas International ostab 50% Lanebrook Ltdst, millele kuulub 82,67% Evraz Groupi aktsiatest. Lanebrooki taga on Vene ärimehed Aleksandr Abramov ja Aleksandr Frolov.

Mis saab edasi? Abramovitš on teatanud, et jääb Tšukotka kuberneriks ja Evrazi juhtimisse ei sekku, usaldades senist juhtkonda. Kuid analüütikud on kindlad, et sekkub igal juhul. Et Abramovitšil õnnestus Sibneft muuta hästi toimivaks firmaks, siis arvatakse, et sama teeb ta ka Evraziga, mis teiste Vene terasekontsernidega võrreldes on aegunuma sisseseadega ja vähem efektiivne.

Võimalik, et Abramovitš tõmbab Evrazi vähemusaktsionäriks maailma seitsmenda terasekontserni, Briti-Hollandi Corus Groupi, mis otsib praegu toomist väiksemate kuludega riigis. See tabaks mitu kärbest ühe hoobiga. Abramovitš võib saada arvestatava aktsiapaki Coruses, Evraz saaks Coruselt uusimat tehnoloogiat, kuid Corus jääks selle vähemusaktsionäriks, Corus saaks odavama tootmise.

Abramovitši tegevuse võtab kokku Vene maaklerifirma ATON metallianalüütik Vladimit Katunin. "Abramovitš tegutseb Vene valitsuse ülesandel ja talle on kavandatud põhitegija roll Venemaa terasetööstuse koondamisel ja moderniseerimisel," ütles ta.

Venemaa on Hiina, Jaapani ja USA järel maailma neljas terasetootja. Ehkki selle kolm terasekontserni - Evraz, Severstal ja Magnitogorsk Iron & Steel Works - kuuluvad maailma 20 juhtiva terasegrupi hulka, on nende kulud konkurentidega võrreldes suured. Nad vajaksid hädasti suuri investeeringuid, aga Kreml ei taha anda neid väliskapitali kätte, vaid võtta hoopis oma kontrolli alla, kuigi endal tal selleks raha napib. Siin tulebki appi oligarh Abramovitš.

Abramovitš ostis Sibneftist välja Venemaalt sundpagendusse tõtanud Boriss Berezovski osaluse ja ajas viimasel hetkel nurja kavandatud Sibnefti ja Jukose ühinemise. Ning müüs eelmisel aastal Sibnefti aktsiapaki riiklikule Gazpromile, aidates nii taastada riigi kontrolli naftatööstuse üle.

Forbesi järgi oli Abramovitši vara hinnatud 2006. a 18,2 miljardile dollarile, millega ta on Venemaa rikkaim inimene ja maailmas 11. kohal (mullu 21.).

Samas suunas tegutseb ka teine Vene teraseoligarh Aleksei Mordašov, kes Kremli toetusel on valmis ühendama Severstali Luksemburgi Arceloriga, mida vägisi püüab üle võtta Vene terasetööstuse üks tõsisemaid konkurente indialase Lakshmi Mittali firma Mittal Steel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing