Miljonärideklubi aastaga paisunud

Tõnis Arnover 22. juuni 2006, 00:00

Investeerimispanga Merrill Lynch ja konsultatsioonifirma Capgemini äsja avaldatud maailma jõukuse ülevaates (WWR) on hinnatud inimesi, kel miljon dollarit pole maja, auto või muu vara all, vaid vaba rahana vabaks investeerimiseks.

Jõukust vaadeldakse 2005. aasta lõpu seisuga, seega käsitleb see vara kasvu 2005. aastal. Ülevaates öeldakse, et kuna enamikus maailma riikides oli mullu majanduskasv hea ning börsid kerkisid korralikult, siis tänu sellele suurenes ka inimeste jõukus jõudsalt, sest just need on rikkuse peamised lisajad.

Jõukuse ülevaatest ilmnevad huvitavad tendentsid. Ehkki dollarimiljonäre on endiselt kõige rohkem Põhja-Ameerikas (2,9 miljonit) ja Euroopas (2,8 miljonit), tuli neid tunduvalt rohkem juurde arenevates maades, nagu India, Venemaa, Hiina ja Brasiilia.

Rikkuse kasv peegeldab nende nelja riigi väga häid majandustulemusi ja kiiret arengut. Suures osas tänu neile on miljonäride arv Aasia ja Vaikse ookeani piirkonnas hakanud kiiresti lähenema Euroopale, ulatudes 2,4 miljonini. Kuid mitte ainult, sest ka näiteks Lõuna-Koreas ja Jaapanis suurendas üle 40% kerkinud börs inimeste vara korralikult. Tänu sellele kasvas Lõuna-Koreas finantsmiljonäride arv aastaga koguni 21,3%.

Samal ajal maailma rikkaimas riigis USAs dollarimiljonäride arvu kasv 2004. aastaga võrreldes hoopis kahanes kolmandiku võrra, kuigi ka seal oli majanduskasv hea. Kahanemisele vaatamata tuli miljonäre USAs aastaga juurde 6,8%, võrreldes Euroopa 4,5 protsendiga.

Huvitav on see, et rikkad ameeriklased on hakanud oma raha USAst järjest rohkem välja viima. See suundub põhiliselt arenevatele turgudele Aasias ja Ladina-Ameerikas.

Kiiresti kasvas miljonäride arv ELi uutes riikides Poolas, Tšehhis ja Ungaris.

Jõukuseülevaates vaadeldakse eraldi ülirikkaid, kel käes vähemalt 30 miljonit dollarit (373,5 miljonit krooni) vaba raha. Sellesse rikaste tippklubisse kuulub maailmas 85 400 inimest ja aastaga kasvas nende hulk koguni kümnendiku. Seega moodustavad nad 1 protsendi rikastest, kuid nende kätte on koondunud ligikaudu 24 protsenti maailma varadest.

Kokku hinnatakse dollarimiljonäride vara 33 triljonile dollarile, aasta tagasi oli see 30,8 triljonit. Aastaga kasvas see kaheksa protsenti.

Üks ülevaate autoreid Jason McLean ütles kommentaariks: "Maailma rikkaimad on muutunud järjest paremaks investoriks, kes püüavad igati oma eelmiste aastate tulu kasvu ületada."

Selgub, et rikaste elustiil muutub järjest globaalsemaks. Umbes neljandikul neist on välismaal eluase ja finantsnõustajad, viiendikul elavad või õpivad lapsed välismaal. 61% kõigist dollarimiljonäridest on üle 56 aasta vanad.

Ülevaates on kokku pandud ka luksuskaupade korv, mis näitab, et Euroopas on luksuse tarbimine märksa kallim kui Põhja-Ameerikas või Aasias. Selle korvi teenustele (viie tärni hotell, õppemaks, teatripiletid jm) tehtud kulutused dollarimiljonäride keskmise rikkusega võrreldes olid Euroopas 1,6 protsenti, Põhja-Ameerikas 1,3 protsenti ja Aasias 0,8 protsenti.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing