PM: Kuivus teeb raskeks köögiviljakasvatajate elu

22. juuni 2006, 07:49

Suvekuumus ja pikaks veninud kuivaperiood sunnivad põllumehi tegema lisapingutusi põldude niisutamisel.

'Kui vihma ei tule, hakkame reedel põlluniisutussüsteemi kokku panema. Nii palju kui võimalik, olen suviti ikka kartulit vihmutanud,' rääkis Postimehele Raplamaa Kehtna valla kartulikasvataja Kalle Hamburg.

Pikem kuivaperiood toob tema sõnul kaasa ohu, et kasvav kartul nakatub kärntõppe. Kõige tundlikum periood on kartulimugula moodustumise aeg.

Harjumaa Padise valla Laheotsa köögiviljatalu peremees Johannes Valk rääkis, et suurest katastroofist pole veel põhjust rääkida, aga asi võib minna märksa hullemaks, kui kuiv ilm püsib veel paar nädalat.

'Jaanipäeva paiku lubatakse veidi sademeid, aga seda on muidugi vähe. Vihmutame praegu peeti ja natuke ka kartulit. Porgandil on parajasti selline kasvufaas, kus veest väga puudust ei ole,' ütles ta.

Kuna kevad hilines, saadab Laheotsa oma köögiviljasaagi poodidesse tänavu suhteliselt hilja. 'Varajase kartuliga tuleme turule ehk juuli keskpaigast, aga meil on veel ladudes hästi säilinud eelmise aasta kartulit, mida jätkub augustini,' rääkis Valk.

Eesti Maaviljeluse Instituudi teadur Luule Tarlap ütles, et Eesti kartuli- ja köögiviljakasvatajad peaksid sarnaselt Lääne-Euroopaga võtma suuna põldude niisutussüsteemide väljaarendamisele, et vähendada sõltuvust ilmastikust.

'Samuti oleks vaja välja ehitada põllult liigvee ärajuhtimise süsteemid, aga selleks napib Eesti põllumeestel praegu veel raha,' nentis Tarlap.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing