Börsiülevaade: Eesti väikeaktsionärid on väga passiivsed

26. juuni 2006, 10:08

Möödunud neljapäeval võttis Tallinki aktsionäride erakorralisest koosolekust osa vaid alla 50 investori ehk vaevalt iga kolmesajas laevafirma omanik.

Võrdlusena - see on sama, kui valimas käiks alla poole protsendi valimisealisest elanikkonnast.

Olen käinud ka ise mitmel börsifirma aktsionäride koosolekul ja võin tõdeda, et eestlased on üldjuhul väga passiivsed aktsionärid.

Tõsi ta on. Suurema osa väikeaktsionäride hääl on kui tilk meres ja üldkoosolekul suurt midagi ei mõjuta, aga ikkagi. Iga investor on suuremal või vähemal määral oma raha ettevõtte aktsiate alla pannud ja võiks kord-kaks aastas vaatamas käia, mis meelolud ettevõtte juhtide seas valitsevad. Kas pakatatakse optimismist või hoitakse madalat profiili?

Veidi koosoleku otsustest. Tallinki erakorralise aktsionäride koosoleku üks huvitavamaid punkte oli, et laevanduskontserni nõukogul on kahe aasta jooksul õigus suurendada aktsiakapitali 21 miljoni aktsia võrra.

Koos Silja Line"ile emiteeritava 5 miljoni aktsiaga tõuseb Tallinki aktsiakapital lähipäevadel 141,5 miljoni aktsiani. Seega suurendaks 21 miljoni aktsia emiteerimine firma aktsiakapitali ligi 15 protsendi võrra.

Pärast kolme Superfast laeva ja kuue Silja Line"i laeva ja kaubamärgi omandamist on Tallinkil hädasti vaja omakapitali suurendada, et oma bilanssi laenuandjate silmis parandada.

Uusi aktsiaid saavad tõenäoliselt märkida kõik olemasolevad Tallinki aktsionärid proportsionaalselt omatavate aktsiate arvuga. Kui aktsiaid emiteeritaks näiteks 50kroonise hinnaga, kaasaks Tallink uusemissiooniga veidi üle miljardi krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing