Raudtee omanik tõrjub riigistamist

27. juuni 2006, 09:21

Baltic Rail Service (BRS) saatis rahandusministrile eile kirja, milles ei tunnistata erastamislepingu lõpetamist.

BRSi nõukogu esimees Edward Burkhardt kinnitas eile rahandusminister Aivar Sõerdile saadetud kirjas, et Eesti Vabariigi valitsusel ei ole alust lõpetada Eesti Vabariigi ja BRSi vahel sõlmitud Eesti Raudtee erastamislepingut, teatas BRSi pressiteade.

Burkhardt lükkas ümber kõik valitsuse poolt BRSile saadetud erastamislepingu rikkumisteates esitatud süüdistused. 'BRS juhib tähelepanu, et 26.04.06 kirjas väljendatud Eesti Vabariigi käsitlus lepingu lõpetamisest on väga kergekäeline ning tooks riigile kaasa märkimisväärseid rahalisi kohustusi,' kirjutas Burkhardt.

Burkhardt väljendas hämmeldust riigi etteheite üle, mille kohaselt ei tohiks BRS vaidlustada Euroopa õigusega vastuolus olevat riigile kuuluvat kuldaktsiat. 'Eesti Vabariigi arutluskäik antud küsimuses ei ole BRSile arusaadav ega sobilik riigile, kes on Euroopa Liidu liikmesriik,' kirjutas ta. Burkhardt tunnistas samas, et BRS pole kuldaktsia küsimuses seni kohtusse pöördunud, hoolimata sellest, et Eesti Vabariik majandusministri isikus on kuldaktsiat korduvalt kuritarvitanud, jättes süstemaatiliselt kinnitamata ettevõtte majandusaruanded ning tekitades sel moel ettevõttele ja ka riigile endale rahalist kahju.

'Me vaidleme riigiga keerukate juriidiliste ja tehniliste küsimuste üle, mis kahjuks pakuvad avalikkusele vähe huvi,' nentis Burkhardt kommentaaris kirjale. 'Samas on just nende juriidiliste ja tehniliste pisiasjade taga peidus tõde, mida Eesti kodanikel on õigus teada. See tõde seisneb selles, et Eesti peab täitma Euroopa Liidu õigusnorme ja rahvusvahelisi lepinguid,' lausus ta. Burkhardt lisas, et kui riik on enda hinnangul teinud vigu raudtee erastamisel, ei saa ta oma oletatavate vigade eest karistada kedagi teist, kõige vähem Eesti Vabariigi enda poolt erastamisele kutsutud ettevõtjaid nagu BRS.

BRS esitab koos kirjaga valitsusele Eesti Raudtee uue äriplaani, mis kirjeldab ettevõtte tegevust ja investeeringuid raudtee infrastruktuuri ning ohutuse jätkuvasse parandamisse kuni aastani 2010. Plaani alusel teeb Eesti Raudtee lähiaastail juurde rohkem kui 2,1 miljardi krooni ulatuses uusi investeeringuid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing