Metsäliitto müüs Eesti metsa maha

Martin Hanson 28. juuni 2006, 00:00

Maa-ameti andmeil on metsamaa keskmine hind ligi 20 000 krooni hektar, seega võib 5000 hektari müügihind küündida 100 miljoni krooni kanti.

Metsäliitto Eesti juht Heikki Karhunen ütles, et Eesti metsaalad müüdi, sest need on üle Eesti laiali ning ei anna Metsäliittole olulist kasu."Eesti metsaalad said ostetud põhiliselt selleks, et kasvatada ettevõtte haavapuutarnet, täna aga ei ole sellest kontsernile suurt mõju," sõnas Karhunen.

Metsäliitto tehingu puhul on tegemist Eesti suurima metsa müügitehinguga. Eelmine suurem tehing tehti 90. aastate lõpus, kui pankrotistunud metsaärimehele Mart Erikule kuulunud umbes 4000 hektarit metsamaad müüdi pankrotipesa kaudu iirlastele kuuluvale ettevõttele Erinmets.

Tänavu mais läks kirja aga suurim eraisikule kuuluva metsa müügitehing - Lääne-Virumaal elav Lembit Laks müüs 530 hektarit metsa Tartu metsaraiefirmale OÜ Lignator Mets.

"Pärast müüki on Metsäliittol järel veel kuskil 500 hektarit põllumaid ja väikesed hoonetega kinnistud. Müüme ka need maha, kuid seekord tükikaupa. 150 maatükist koosnenud metsaala sai korraga müüdud, kuna nii oli lihtsam," sõnas Karhunen.

Tema sõnul lahkub Metsäliitto nende müükidega Eesti turult maaomanikuna, kuid jätkab puidu koguja ja käitlejana. "Tahame nende müükidega vabastada kapitali teiste investeeringute jaoks. Kuna omamine ei ole meie peamine tegevusvaldkond, siis tuli otsus lihtsalt," lisas Karhunen.

Praegu on Eesti suurimad metsaomanikud riigi kõrval Silvesterist alles jäänud maade omanik Metsamaahalduse AS, OÜ Metsagrupp, AS Roger Puit.

"Metsäliitto ostis need maad ja metsad, et kindlustada oma tagalat, haavapuitlad olid toona hea investeering. Samas ei ole selles müügis midagi erakorralist ja kui firma strateegia neid maid ette ei näe, siis lähebki maa müüki," sõnas Eesti Metsatööstuse Liidu juht Andres Talijärv.

Talijärv lisas, et Södra ostab maid kokku nii Eestis kui ka Soomes ja Rootsis. Tema sõnul võib ost Eestis ühe tehinguna suur tunduda, kuid tegelikult on üsna tavapärane. "Oleks tegemist olnud eraisikust omanikuga, oleks tehing olnud märkimisväärne," sõnas Talijärv.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:06

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing