PM: Tihe konkurents toob töötajale parema põlve

28. juuni 2006, 08:48

Konkurents tööjõu pärast on toonud kaasa töötajate palkade kasvu ja töötingimuste paranemise, vähendades töötajate huvi ametiühingute vastu.

Eile värsket töösuhete ülevaadet esitlenud sotsiaalministeeriumi tööala asekantsleri Janno Järve sõnul on Eesti tööhõivenäitajad saavutanud kogu Euroopa Liidu kontekstis tugeva taseme, kirjutab Postimees.

Tööga hõivatute osakaal kõigist tööealistest elanikest jõudis 2005. aasta lõpuks 64,4 protsendi tasemele, töötuse määr langes 7,9 protsendini. Euroopa Liidus on tööhõive keskmine näitaja samas 63,8 protsenti ja töötuse tase 8,7 protsenti.

Järve sõnul kinnitab statistika, et töötava inimese elu on muutunud paremaks, kuna tööandjad on tööjõu pärast võisteldes sunnitud pakkuma üha paremaid töötingimusi.

Viimase seitsme aastaga on mitut töökohta pidavate inimeste arv langenud 50 tuhandelt 20 tuhande piirimaile, mis näitab, et enamikul on siiski võimalik ka ühel töökohal saadava palgaga ära elada. Samuti tehakse uuringu andmetel vähem ületunde ja töötatakse harvemini puhkepäevadel.

Järve sõnul näitavad küsitlused, et ametiühingu liikmete ja organisatsioonide arv Eestis on järjekindlalt kahanemas, kuna töötajad on enam rahul oma töötingimustega ega soovi ametiühingu vahendustööd.

«See pole nii mitte ainult Eestis, vaid ka mujal Euroopas,» rääkis Järve. «Võib-olla on see klassikaline skeem, et ühel pool on ettevõtjad ja teisel pool ametiühingud, nüüd ammendumas ja suhted peaksid tõusma uuele tasandile.»

Eesti Ametiühingute Keskliidu esimees Harri Taliga ütles, et ta pole asekantsler Järve seisukohtadega absoluutselt nõus. «Mingit vähenemise tendentsi ametiühingute rollis küll kuskilt näha pole. Ilmselt püüab sotsiaalministeerium panna inimesed uskuma, et ametiühingutesse pole vaja kuuluda,» kinnitas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing