Eesti majanduse kasvutempo Euroopa Liidus teisel kohal

29. juuni 2006, 12:53

Eesti majanduse 11,7 protsendiline kasvutempo jäi esimeses kvartalis senistel andmetel Euroopa Liidus alla vaid Läti 13,1 protsendile.

Rahandusministeeriumi teatel tõukas majanduskasvu tagant eratarbimise kasvu kiirenemine 14,3 protsendini. Eratarbimise kasvu toetasid omakorda kiire tööhõive ja palgakasv ning laenukoormuse jätkuv tõus. Investeeringute 12,8 protsendiline kasv püsis eelmise aastaga võrreldaval tasemel. Kapitali kogumahutusi põhivarasse toetasid peamiselt ettevõtete suured investeeringud kinnisvarasektorisse.

Traditsiooniliselt andis suurima panuse esimese kvartali majanduskasvu eksport, kuigi impordi veelgi kiirema tõusu tõttu oli kaupade ja teenuste bilansi mõju majanduskasvule negatiivne. Impordi kasvu andis suurima panuse kaupade, eelkõige vahetarbimis- ja tarbekaupade, sissevedu.

Suurim osa lisandväärtusest kujunes ettevõtete sektoris, mille kasv kiirenes esimeses kvartalis 13,2 protsendini. Aktiivsele laenu- ja liisingutegevusele toetuv finantssektor kasvas esimeses kvartalis majanduse keskmisest kasvust 1,8 korda kiiremini.

Tegevusaladest toetas majanduskasvu enim töötlev tööstus, järgnesid veondus, laondus ja side, kinnisvara ja muu äritegevus, finantsvahendus ning sisekaubandus. Need viis tegevusala andsid 79 protsenti kogu lisandväärtuse juurdekasvust 2000. aasta püsivhindades.

Töötleva tööstuse lisandväärtuse kasvu mõjutasid enim puidutöötlemine, ehitusmaterjalide, toiduainete ja jookide tootmine ning elektrimasinate ja aparaatide tööstus. Veonduse, laonduse ja side lisandväärtuse kasvu taga on ennekõike suurenenud kaubavedude mahud maanteetranspordis, laomajanduse kiire areng ning telekommunikatsioonisektori head majandustulemused. Kinnisvara ja muu äritegevuse lisandväärtuse kiire kasv tulenes hoogustunud käibe kasvust ja rentaabluse tõusust kinnisvarategevuses, arvutiteeninduses ning muus äriteeninduses. Sisekaubanduse lisandväärtuse kasvu toetas müügimahtude kasv ja tootlikkuse tõus nii jaekaubanduses ja automüügis kui ka hulgikaubanduses.

Teises kvartalis ootame kiire majanduskasvu jätkumist. Ekspordi kasvu toetab majanduskasvu kiirenemine Euroopas ja sisenõudluse kasv peaks samuti hoogsas tempos jätkuma. Konjunktuuriinstituudi majandususaldusindeks oli teises kvartalis oluliselt kõrgem kui esimeses. Kindlustunne tõusis kõigis sektorites, kõige rohkem aga kaubanduses ja tööstuses. Märgatavalt tõusis ka tarbijate kindlustunde indikaator, kajastades veelgi suurenenud optimismi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing