Sisemajanduse koguprodukt kasvas I kvartalis 11,7 protsenti

29. juuni 2006, 09:51

Esialgsetel andmetel oli sisemajanduse koguprodukt 2006. aasta I kvartalis 11,7% suurem kui eelmise aasta I kvartalis, teatab statistikaamet.

Sisemajanduse koguprodukt (SKP) oli jooksevhindades 42,9 miljardit krooni ja 2000. aasta püsivhindades 33,4 miljardit krooni. Nagu viimastel kvartalitelgi, toetus majanduskasv I kvartalis peamiselt sisemajanduse nõudlusele, mis suurenes 13,4%.

Tegevusaladest mõjutasid SKP kasvu kõige enam kinnisvara, rentimine ja äritegevus, töötlev tööstus, veondus, laondus ja side ning hulgi- ja jaekaubandus. Kokku oli nende lisandväärtuse osatähtsus lisandväärtuste kogusummas 63%.

Püsivhindades kasvas lisandväärtus 2006. aasta I kvartalis eelmise aasta I kvartaliga võrreldes kõige enam finantsvahenduses (21,4%), millele järgnesid hotellid ja restoranid, ehitus, mäetööstus ja töötlev tööstus.

Lisandväärtus vähenes ainult metsamajanduses.

Tarbimise meetodil jooksevhindades arvutatud SKP sisemajanduse nõudluse suhe SKPsse kasvas eelmise aasta I kvartaliga võrreldes 103,3%-lt 104,1%-le, mõjutatuna peamiselt eratarbimiskulutuste osatähtsuse suurenemisest.

Püsivhindades kasvasid eratarbimiskulutused 14,3%, kapitali kogumahutus põhivarasse 12,8% ja valitsemissektori lõpptarbimiskulutused 8,5%, toetades sisemajanduse nõudluse kasvu.

Kaupade ja teenuste import kasvas ekspordist kiiremini (vastavalt 21,6% ja 17,3%), kusjuures netoekspordi suhe SKPsse vähenes märgatavalt, võrreldes eelmise aasta I kvartaliga.

Püsivhindades arvutatud sesoonselt korrigeeritud SKP suurenes 2006. aasta I kvartalis võrreldes eelmise kvartaliga 2%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing