Summerdamise aeg kohe käes

Christel Karits 30. juuni 2006, 00:00

Suurejooneline avamine leiab aset summeri pealaval, kus Peeter Jõgioja on lubanud oma Trummimüsteeriumi käigus "kõik ära lõhkuda" ja "kõik põlema panna". Kulminatsioonina lendab taeva suunas põrgulik kogus ilutulestikku. Püromuusikal, mis pärast Trummimüsteeriumi vallandub, saab korraldajate sõnul olema üks tänavuse Õllesummeri suursündmusi.

Eelmisel aastal korraldas Õllesummer neljapäeval suure biitlite kontserdi, kus Eesti parimate lauljate osavõtul tehti kummardus maailma kuulsaima bändi loomingule. Nüüd, aasta hiljem, samal nädalapäeval ja kellaajal, võtab laval koha sisse ansambel Singer Vinger, et ühes külalisesinejatega tähistada oma 20. sünnipäeva.

Teada on, et tuntud tegelased esinevad ootamatutes kombinatsioonides ning ettearvamatu repertuaariga.

Erkki Sven Tüür esitab laulu "Massikommunikatsioon". Kõlavad ka "Sängselgsilm" (Riho Sibul), "Raha hääl" (Silvi Vrait), "Raha" (Peeter Kaljumäe), "Kasevete aeg" (Blacky, Villu Veski, Dagne Eskor), "Makulatuur" (Mati Palm), "Mina pean sambat tantsida saama" (Tanel Padar & The Sun) ning "Ära jahtu" Aarne Saluveeri laululaste esituses. Üles astuvad ka Vello Jürna klaverisaatjaga ning Ruslan Trochynski. Kontserti viib läbi Peeter Volkonski. Esimesel poolel esinevad külalised, seejärel sünnipäevalaps Singer Vinger ise.

Laval on kõik legendaarse bändi liikmed: laulmas Hardi Volmer, kitarridel Mihkel Raud ning Roald Jürlau, basskitarril Eerik Olle, trummidel Rein Joasoo, klahvpillidel Avo Ulvik ning tausta laulumas Meelis Sepp.

Punkrokkpäeva viib lõpule Eesti muusikataeva tuntuim rokkbänd - Tanel Padar & The Sun. Selle aasta Summeri pealava kontserdiks on neil erakordsed plaanid.

Reedese päeva lööb lahti uuestisündinud Röövel Ööbik. Seejärel astub lavale Smilers ning õhtu lõpetavad Led R ja Narva sümfooniaorkester.

"Tegemist on tõelise kontsertmaiuspalaga nõudlikule muusikasõbrale, samas pöörab muusika võimsus ilmselt enda usku ka kuulaja, kellele algmaterjal tuttav ei ole," edastab Õllesummeri avalike suhete juht Raimond Kaljulaid.

Laupäeval, 8. juulil toimub Õllesummeri laulupidu maestro Peeter Sauli loomingulisel suunamisel ja juhtimisel. Meeleolu jätkab Postimehe laval 2 Quick Start, päeva lõpuks jääb tantsumuusikale konkurentsi pakkuma No Big Silence.

Festivali viimast päeva alustab ULME festivali parim bänd ning seejärel tuleb lavale Vanilla Ninja.

Kontserdil on oodata nii uue plaadi "Love is War" materjali kui ka kõiki vanu hitte.

Sel aastal on Õllesummeril esmakordselt avatud omamoodi teine pealava, kus leiab aset viiepäevane Maailma Muusika festival.

Esinejad on pärit maailma eri piirkondadest, on edukad rahvusvahelisel areenil, esindavad selgeid etnograafilisi jooni, kuid kõnetavad ka universaalset publikut.

Maailma Muusika Lava avab kolmapäeval, 5. juulil meie oma Metsatöll. Avalöögile lisab jõudu Ukraina päritolu 5'Nizza.

"Tegemist on kollektiiviga, kelle muusikas ühendub maailmakultuur slaavi kultuuriga. Olgugi, et bändi läbilöögihitiks ja kontsertide naelaks on lugu "Jamaika" ja kontsertidel liigub keskmisest rohkem rastapatside ning Bob Marley särkidega fänne, kinnitavad bändiliikmed, et nende muusika pole reggae," avab Õllesummeri avalike suhete juht Raimond Kaljulaid.

6. juulil on peaesinejaks Berliini punkarite folgibänd The Pokes. "The Pokes on hea festivalibänd: laval on nad pöörased, muusika on kaasakiskuv, tujutõstev, lõbus, kiire ja heas mõttes tantsuline. The Pokes pigem juhtus kui kavandati - punkarid võtsid kätte akustilised instrumendid, välja tuli midagi põnevat," selgitab Kaljulaid.

7. juuli reedeõhtut tulevad muusikaga kaunistama Minelle ja Riton la Manivelle Prantsusmaalt.

Kaljulaiu sõnul on tegemist mitte kollektiivi, vaid kahe iseseisva muusikuga, kes mõnel harval kontserdil koos üles astuvad. See tähendab, et tegemist saab olema tõeliselt erilise etendusega, kus publikule jagatakse laululehti ja inimesi kutsutakse kaasa laulma. "Minelle mängib akordione ja Riton la Manivelle musitseerib leierkastil. Üle sajandite ulatuva muusika tõlgendajatena kuuleb Minelle'i ja Riton la Manivelle'i esituses nii tuntumaid kui tundmatumaid šansoone," lisab ta. Õhtu lõpuks astub lavale Hjalmar, ülimalt positiivset muusikat viljelev ansambel Islandilt.

8. juuli peaesinejaks on Prantsusmaa päritolu Mad Sheer Khan. Eri jooni ühendava etnilise päritolu sulandab Mad Sheer Khan 20. sajandi kahtlematult ühe silmapaistvaima muusikalise legendi Jimi Hendrixi loominguga. "Mässumeelset ja ekstravagantse väljanägemisega Madi on nimetatud maailma kümne parima kitarristi seas. Vaatamata peaaegu skisofreenilisena mõjuvale nihkele on kõik lood kergesti ära tuntavad ja tulemus jalustrabavalt intensiivne," avab Kaljulaid.

Maailma Muusika lava programmi lõpetab 9. juulil Kuuba päritolu Norlan. Tema muusika on segu traditsioonilisest hiphopist, Puerto Rico päritolu reggaeton'ist ning kuumadest latiinorütmidest.

Kolmeteistkümne toimumisaasta jooksul on Õllesummerist saanud mastaapne viiepäevane suvefestival, mis on üks suurimaid meelelahutussündmusi Skandinaavias ja Baltimaades.

Seekordne Õllesummer peibutab kvaliteetmuusikaga, mis peaks tooma kohale ka sedasorti publiku, keda õllevines festivalimelu iseenesest suurt ei paelugi. Elitaarse ja väljapeetud kontserdipaigana eristub Jazzi- ja Veiniaed, kus meeli rõõmustavad kvaliteetveinid ja mahe jazz-muusika.

Jazzi- ja Veiniaia programm pakub rikkalikku ülevaadet jazz-muusika erinevatest väljunditest Eesti parimate jazz-artistide esituses. Seal kuuleb nii kirglikke flamenkorütme Hispaaniast, mahedat Brasiilia bossanovat, popilikku nujazz'i ja jazz-house'i, jazz'istandardeid ja originalloomingut. Üksteise järel esinevad nii noored muusikud kui ka staažikad lavaveteranid.

Õrna lähedustunnet külvavad kuulaja südamesse duona esinevad Raivo Tafenau ning Riho Sibul kavaga "Siin on soe", ajatut uudsust pakub Marju Marynel Kuudi esinemine.

Põnevust tõotab Virgo Sillamaa veetud noorte muusikute projekt "The Doors", mis esitab unikaalseid seadeid kultusansambli The Doors muusikast Kaire Vilgatsi osavõtul.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing